База Данни Картини

20 години или до живот за Цофъра, Скинара и Акулата

20140609.tufrucskrt

20 години или до живот за Цофъра, Скинара и АкулатаБлизо 30 свидетели ще разпита окръжният съд във Враца, за да бъдат изяснени всички подробности по делото за смъртта на 16-годишния Николай Димитров.

Близки, приятели и съученици на Николай се събираха пред съдебната палата всеки ден през цялата минала седмица. Със свещи в ръка и плакати те настояваха за справедливост, възмездие и доживотни присъда за убийците на момчето.

От 2 юни в една от залите на съда започнаха заседанията по делото срещу тримата, станали известни и нарицателни с прякорите си – Цофъра, Скинара и Акулата. Според изготвения от прокурор Асен Пашански обвинителен акт те са пребили до смърт ученика от гимназия “Христо Ботев”.

Престъплението е извършено по особено жесток начин за жертвата Момчето е пребито в съучастие от Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Миланов умишлено с удари, нанесени с ръце и крака, твърди обвинението.

Драмата се разиграва в първите часове на 31 август м.г. Ники е със свои приятели и съученици да се повеселят в дискотека в центъра на Враца. Когато си тръгват, част от компанията предлага да се отбият и до близкия нощен бар.

20 години или до живот за Цофъра, Скинара и Акулата16-годишният ученик се колебае заради печалната слава на заведението, в което често стават пиянски скандали и побоища, но решава да отиде с останалите за малко. В бара по това време на смяна са охранителите Цофъра и Скинара. Посетителите ги познават като изключително жестоки и агресивни, кибритлии, както наричат врачани подобни хора.

Техен гост е приятелят им Акулата. От него тръгва развихрилият се след минути скандал, който ще доведе до смъртта на непълнолетния Ники. Според бащата на Акулата – Павел Миланов, който още по време на следствието става обществен защитник на сина си, той се обидил от подхвърлена му реплика от компанията на Ники, на която той направил забележка, че вдигат много шум.

Заради носените от Акулата очила някой го нарекъл “цайсмен”, а Ивайло се нахвърлил върху най-близко стоящия до него Николай. Без да изяснят кой какво е казал, в мелето се включват Цофъра и Скинара. Според свидетели те бутат Ники по стълбите и почват да го налагат с настървение с юмруци и ритници.

И тримата ритат падналия Ники в главата, Цофъра скача върху гърдите му. Бият го няколко минути, но никой от присъстващите на побоя не реагира и не прави опит да спре бруталната саморазправа с Ники.

Намиращият се на метри от заведението полицейски патрул идва, когато всичко е приключило. Този инцидент не е отразен във всекидневния бюлетин на ОД на МВР.
Пребитият син на известните в града лекари Нонка Лилова и Светослав Димитров първоначално е лекуван от колегите им в местната болница.

След седмица оттам преценяват, че травмите на Ники не са животозастрашаващи, и го изпращат вкъщи. Вместо да се подобри, състоянието му се влошава и той изпада в кома. Тогава Ники е приет спешно в “Пирогов”. Въпреки усилията на столичните специалисти момчето изпада в мозъчна смърт и в началото на октомври умира, без да дойде в съзнание.

По това време побойниците са в ареста с постановление на районната прокуратура. Започнало е следствие, след като родителите на Ники подават жалба в полицията. Тогава бащата д-р Димитров сподели, че първоначално са се колебаели как да реагират, защото, докато бил в съзнание, Ники настоявал да не сезират полицията, защото се страхувал биячите да не отмъстят на семейството му.

“Имаше натиск върху Ники и родителите ми случаят да не се раздухва – казва сестрата на Ники – Дебора. – Приближени на охранителите, а вероятно и те самите заплашваха нашите по телефона. Докато беше вкъщи, преди да постъпи в “Пирогов”, брат ми също получи закани, че за него ще има по-тежки последици, ако не си мълчи.”

След смъртта на пребития заведеното дело срещу Цофъра, Скинара и Акулата за извършения жесток побой е предадено по компетентност в окръжната прокуратура, за да се преквалифицира като убийство.

Недоволството във Враца расте, а погребението на Николай бързо прераства в протести по улиците на Враца, пренесли се пред съда, където се гледа мярката за неотклонение на задържаните.

Съдът на няколко пъти отказва на Иван Кеменов, Калин Димитров и Ивайло Миланов да напуснат следствения арест, докато тече разследването. Експертизата потвърждава, че Ники е починал вследствие на тежките травми от побой пред нощното заведение.

Превъзмогнали страха си и в присъствието на родители и психолози съучениците на Ники дават показания пред следователите с потресаващи подробности.

“Сякаш живеем в джунгла и по-силните правят каквото си искат – казва опечалената майка Нонка Лилова. – Не можех да повярвам, че никой в заведението не се е осмелил да спре развихрилите се биячи или да повика полиция. За съжаление, у нас няма такава присъда, която аз съм пожелала на убийците на сина ми.”

От делото стана ясно, че отпада като напълно недоказана лансираната от подсъдимите и защитниците им версия, че над Ники е имало втори побой след този в дискотеката и той е причинил смъртта му. Изяснено бе, че, след като е пребит от Цофъра, Скинара и Акулата, пострадалото момче не е било в състояние да излезе дори за час преди постъпването си в “Пирогов”.

Ако бъдат признати за виновни от председателствания от съдия Петя Вълчева състав на окръжния съд, подсъдимите Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Миланов могат да получат до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

 

Автор: Валери Ведов

Източник: 24часа

20 години или до живот за Цофъра, Скинара и Акулата