България Север

Росен Дончев ни кани в своя “Предколумбов свят”

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Музеят „Дом на хумора и сатирата” обеща на своите почитатели и приятели срещи с габровски творци и през този пролетно-летен месец. На 19 юни от 17.30 часа в зала 6 Росен Дончев ще открие своята пета поред самостоятелна изложба, наречена „Предколумбов свят”.

Авторът е роден през 1963 г. Завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства „Св. Георги” – гр. Трявна /сега Национална гимназия/ и българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. Тогава избира да се посвети на рисуването на икони. Завършва живопис при проф. Димитър Чолаков в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Първата му изложба е в галерията на СУ /1989 /. След сериозна пауза ни изненадва с три изложби само в юбилейната си година /в Казанлък, Габрово и Севлиево/. Член е на Дружеството на габровските художници. Участва в международни пленери по живопис и в национални и регионални изложби. През 2010 г. заедно с художничката Ваня Запрянова създават галерия „Ателието” в гр. Казанлък.

Организира 17 издания на Националния детски пленер „Етър”, съвместно с АЕК „Етър” и Иконописното ателие при АЕК „Етър”. Създава техниката „ухаеща рисунка” – рисуване с розово масло и пигменти. Прави демонстрации – рисуване с вино.

Негови творби могат да се видят в Колекцията за модерно изкуство /Измит – Турция/, в колекцията на ХГ „Видима”, в ХГ „Христо Цокев”. Японското императорско семейство също притежава негова картина. Редица галерии в страната и чужбина също притежават в колекциите си негови картини.

Изложбата „Предколумбов свят” е първото гостуване на Росен Дончев в Дома на хумора. В 35 живописни творби той извайва своите интимни пространства като умел разказвач на приказки и още по-важното е: допуска и нас в своя свят от багри, видения, сенки и спомени от миналото. Личното и историческото минало, чак до предколумбово време.

В изложбата специално място заема цикълът, дал названието на изложбата. Много силно е внушението, че можем да надникнем в един по-различен мир, преди човечеството да хукне да прави открития по всички точки на земното кълбо, в Космоса и под земята, преди цивилизацията да стане мерило за всяка наша успешна стъпка. В този свят цари хармония и ред, заслужава нашето доверие и признание. Затова и пейзажите на Р. Дончев са истинско преживяване за всеки един от нас. Завладява ни усещането за хармония, спокойствие и топлота, толкова оскъдни в съвременния свят. Със сигурност една провокация за обръщане и размисъл за това какъв е бил Светът преди Колумб…

С много въображение и любов към природата художникът създава една прекрасна цветна атмосфера. Всяка картина е като една започната история, чийто край зависи от нашето въображение. Авторът е ползвал доста разнообразни техники и материали /акрил, пигменти и маслени бои/, като с лекота постига плътност и релефност на рисунъка. Р.Дончев обича да експериментира и да прави изненади за зрителя, особено когато използва пигменти като в иконописта, или рисува с аромати или вино.

Преди няколко години, когато получи наградата на Община Габрово за участието си в изложбата на габровските художници, Р.Дончев призна, че е страхотно щастлив и се определя като най-големия оптимист. Щастлив, защото рисува много, щастлив, защото творбите му срещат одобрение и висока оценка. Сега, когато имаме възможност за първи път в Музея „Дом на хумора и сатирата” да видим картините на този ЩАСТЛИВ художник-оптимист, да не пропуснем да се заредим с невероятната енергия, която излъчва и самият автор, и неговите картини.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730