България Север

Общината в Севлиево спря пречиствателната станция на “Севко”

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

След като до 25 юни фирма „Севко Трейд“ ЕООД не освободи локалната пречиствателна станция (ЛПС), кметът на Севлиево Иван Иванов разпореди да се ограничи достъпа на фирмата до сградата. Прекъснато е захранването към помпите за отпадъчните води, което гарантира, че нови води от производството няма да попадат в басейните на ЛПС, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

През тази седмица комисия от Община Севлиево направи пълна инвентаризация на всички сгради, машини и съоръжения, които са общинска собственост. Община Севлиево вече започна да отстранява мръсните води от басейните на ЛПС, но за сега не е ясно кой ще заплати за дейностите, които са задължение на кожарското предприятие.

Поетапно се извършва подаването на мръсните води към градската пречиствателна станция. Това се оказва, че ще е бавен процес, защото водите от кожарското предприятие могат сериозно да увредят работата на градската пречиствателна станция.

Специалисти от общинската администрация твърдят, че изчистването на басейните ще отнеме не по-малко от месец. След цялостното почистване на резервоарите, ще се направи допълнително саниране, за да се спре отделянето на миризми от тях. Това е единственият начин, който гарантира, че хората в Севлиево ще започнат да дишат отново чист въздух.

Фирма „Севко Трейд“ ЕООД няма сключени договори с Община Севлиево и ВиК-Бяла за ползване на локалната пречиствателна и градската пречиствателна станции, за което общинската администрация е сезирала РИОСВ – Велико Търново, ОДБХ – Габрово и БДУВДР – Плевен.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730