xOld 2, България Север

Кандидати за поредния месия не липсват, счита Стойков

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Всички тези събития, от последните месеци, показват едно нещо. Има желание и амбиция в края на управлението на Пламен Орешарски да бъде създадено впечатление за нестабилност и за несправяне със ситуацията, за да се очаква поредният месия. Кой ще бъде той – ще видим, но във всички случаи кандидати за “спасител на България”, за пореден път не липсват.

Това заяви в началото на тази седмица пред габровските журналисти народният представител от Коалиция за България Йордан Стойков. От казаното от него стана ясно още, че очакванията са до края на тази седмица правителството на Пламен Орешарски да подаде своята оставка.

“До 5 август следва да бъде назначено служебен кабинет, което предполага на 6 август президентът да издаде указ за разпускане на 42-то Народно събрание и указ за насрочване и провеждане на избори за 43-то НС”, информира той.

Пред медиите депутатът от левицата коментира още няколко теми. Според него политическата обстановка в страната е индуцирана, тъй като по думите му се оказало, че голяма част от неща, случили се в държавата през последните месеци, са били планирани.

На първо място Йордан Стойков посочи миникризата в банковата система, която е била преодоляна, избягвайки по този начин сериозни сътресения в областта на бизнеса и социалната сфера.

Темата, свързана с Държавен Фонд Земеделие, отстраняването на изпълнителния – директор Николов и рокадата му с Атанас Добрев, е вторият дирижиран според депутата проблем. “Във всички случай това беше предпоставка за неподписването на близо 2200 готови вече договори, с потенциални бенефициенти, на стойност около 300 000 000.00 лв.”, заяви Стойков.

На трето място той посочи кризата, оформена с Националната здравноосигурителна каса и липсата на ресурс за изплащане на изработените от болниците услуги и дейности.

“Оказа се, че “драмата” там не е толкова тежка, макар да е ясно, че функционирането на Здравната каса е нещо изключително важно. 22 милиона лева е разликата за 2014 г., спрямо 2013 г. Трябва да се проследят тенденциите, показващи че към момента се очертава недостиг на средства в годишен план, около 250 милиона лева”, каза още социалистът.

По думите му именно заради това Коалиция за България са дали съгласието си за актуализацията за Бюджета, с увеличаване на  разходната част на НЗОК, като очакванията са за едно преизпълнение към края на годината, което да дойде от здравните вноски. “Функционирането на НЗОК е задължително условие за стабилност в страната”, категоричен бе народният представител.

Искането на ГЕРБ, за актуализация на републиканския бюджет, желанието на Бойко Борисов за емитиране на държавен дълг до 7 милиарда евро, гарантиращ на следващото правителство безпроблемна работа и харчене, според Йордан Стойков би довело до сътресения в националния бюджет.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730