България Север

Посетителският център на Узана представя изложба

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Изложбата „Поляна от кръпки” гостува в Посетителския информационен център в Узана и може да бъде видяна до края на месец юли тази година, информираха от габровската общинска администрация.

Експозицията представя няколко десетки отделни изображения на диворастящи цветя върху плат, изработени чрез различни художествени техники – рисуване с бои, бродерия, апликация, декупаж, плъстене.

Представени в цялост, цветните „кръпки” създават усещането за една пъстра „поляна”, която с много въображение и майсторство създават представители от България, Румъния, Хърватска, Словения и Великобритания. От българска страна участват доброволци от Аксаково, с. Габарево, Каварна, Смолян и с. Звездец в Странджа. Най-малкият от тях е на 6 години, а най-възрастният – на 76 години.

За първи път изложбата е показана на Фестивала на дивите цветя в Смолян и се реализира благодарение на проект „Цветна Европа”, подкрепен от европейската програма “Култура”.

Една от целите на проекта е да се покажат изкуството, културата и легендите, свързани с растенията в местата, където виреят и сред общностите, които ги поддържат. Всички създадени досега композиции могат да бъдат разгледани на сайта http://wildflowereurope.org/patches/

Изложбата в географския център на България, е реализирана с подкрепата на Българска фондация „Биоразнообразие”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730