База Данни Картини

Ключова експертиза разплита мистерията около смъртта на Стефан

20140723.tjrvdsqzff

Разследването на самоубийството на 19-годишния врачанин върви към края си

 

Разследването за смъртта на 19-годишния Стефан Георгиев от Враца е към своя край. Районната прокуратура в града, която се занимава с делото, е удължила срока за разследване с още два месеца, считано от 7 юли. На практика случаят трябва да бъде изяснен до 9 септември, когато се навършва една година от смъртта на момчето. Причината за удължения срок е изготвяне на комплексна съдебно-медицинска експертиза, която се прави в столична клиника, пише „Конкурент“.Заключението на медиците ще даде отговор на много въпроси, останали неизяснени. Текстът, по който тече разследването, е за склоняване към самоубийство, казаха от държавното обвинение във Враца. Близки и роднини на Стефан обаче не вярват той да е посегнал сам на живота си и категорично отхвърлят версията да е скочил от 8-ия етаж на блока, в който живееше.

Разпити на свидетели, технически експертизи и записи от видеокамери са сред доказателствата, които са разгледани до момента от разследващите органи. Пъзелът от фаталния 7 септември обаче все още не е сглобен напълно. Семейството на момчето изля мъката си и в писмо до вицепрезидента Маргарита Попова, което й бе връчано по време на визитата й във Враца през ноември м.г. В него се разказва цялата история около все още неразгаданата трагедия. Тогава Попова заяви, че искрено съчувства на родителите и близките на Стефан и изрази надежда, че този път институциите ще си свършат работата.

Неведнъж бяха организирани и мирни протести от приятели на 19-годишния младеж с искане за пълно и прозрачно разследване по случая. Родителите на Стефан бяха подкрепени и от другото почернено семейство от Враца, което през миналата година загуби детето си Николай след жесток побой – Нонка и Светослав Димитрови.

Топадвокатът Марин Марковски, нает от семейството на Стефан Георгиев, преди време заяви категорично, че има множество пропуски от страна на разследващите, които е трябвало да бъдат извършени веднага след фаталния инцидент. Редица въпроси все още стоят без отговор. Един от тях е какво би могло да накара 19-годишното момче да посегне на живота си, при положение че никой от близките му не е забелязал нещо странно в поведението му в последните му дни. Според тях в случая става въпрос за убийство. До момента обаче доказателства или предположения в тази насока липсват.

„Ти си мислиш едно, а то какво се оказа“, написал за последно Стефан в социалната мрежа фейсбук. И до ден-днешен случаят си остава неразгадан за приятелите му. Момчето беше намерено мъртво пред жилищен блок „Орбита – 3“, където живеело със семейството си. Вечерта преди инцидент Стефан е бил в нощен бар във Враца заедно с приятели. Никой от тях не забелязал нещо съмнително в поведението на момчето. То си тръгнало със свой връстник с такси, което ги оставило на адреса. Впоследствие шофьорът бе намерен от полицията и бе разпитан. На практика той и приятелят му са последните, които са видяли Стефан. В показанията обаче нямало нищо, което да помогне на разследващите. Версията за убийство с цел грабеж също бе отхвърлена категорично, тъй като всички ценни вещи, които били у момчето са намерени до тялото му.

Ключова експертиза разплита мистерията около смъртта на Стефан