България Север, Общество

15 села в Габровско ще гледат “Театро на мегдана”

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От днес, 14 август, до края на октомври Малка Театрална Компания ще гостува в 15 населени места от община Габрово.

Това се случва в рамките на проекта „Театро на мегдана”, който цели да възобнови забравената традиция на пътуващия площаден театър, улеснявайки достъпа на публиката в отдалечени места до тази форма на сценична изява, информираха от местната общинска администрация.

Амбицията на създателите на проекта е и да опровергаят схващането, че уличното изкуство е префинена форма на просия. Според тях се изисква истинско майсторство чрез актьорската игра да накараш забързания съвременен човек да се спре и да посвети минути от времето си, за да гледа работата ти, а накрая да я възнагради според възможностите и преценката си.

Под открито небе, пред публиката ще бъде представен спектакъла „От кулата”. Една куклена комедия за цялото семейство, разглеждаща „титаничният сблъсък” между човек и природа.

Във връзка със старта на „Театро на мегдана”, двама от героите на спектакъла – Старчето и Господин „Още!” дадоха пресконференция днес пред Национална Априловска гимназия, като „повдигнаха завесата“, разкривайки някои задкулисни тайни. Публиката в габровските села ще се забавлява с четири откъса от „От кулата”, всеки от тях, разглеждащ различен проблем свързан с екологията.

Зелената тема е не случайно избрана, освен че е актуална, тя изразява и личното разбиране на актьорите, че ние, хората, трябва да се стараем да живеем природосъобразно. Режисьор на спектакъла е Емил Йорданов, а музиката и сценографията към него са авторски и са дело съответно на Христо Немлиев и Ирина Василева. Живот на куклите на конци ще вдъхнат Емил Йорданов, Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев, които са влюбени в театъра приятели, лица и сърца на Малка Театрална Компания.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово, а програмата на „Театро на мегдана” можете да прочете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730