xOld 2

1,5 млн. лв. за квартирни на депутатите

Точно 1 543 954 лв. са стрували на държавата квартирните разходи на депутатите от 42-рото Народно събрание за малко повече от година от неговото създаване до 30 юни 2014 г.

Това показва справка на парламента, предоставена на Клуб Z по Закона за достъп до обществена информация.

От споменатата сума 93 469 лв. са отишли за квартирни разходи при посещения в изборните райони. 37 648 лв. пък са отделени за 24-часова охрана на жилища и други помещения от фонда на Народното събрание. Платените данъци за жилищата са в размер на 33 910 лв., а таксата за битови отпадъци – 30 459 лв. Предоставеното обзавеждане е на стойност 58 920 лв., а вложените материали за ремонт на жилища са20 037 лв. Не се води аналитична отчетност на разходите за работни помещения, предоставени на депутатите.

Според правилника на предишния парламент на народните представители, които не притежават семейно жилище на територията на Столичната община, безвъзмездно се осигурява жилище в София от мандатния жилищен фонд, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат бюджета на Народното събрание. Парламентът разполага със 180 апартамента в различни столични квартали като „Бели брези“, „Мотописта“, „Редута“ и др.

Избраниците имат право и на квартирни и дневни при посещение в изборните си райони.  Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя.

Народният представител има право на работно помещение в София с необходимите технически и комуникационни средства, както и на служебна уеб страница в интернет, поддържана на сървъра на парламента.

Плащаме им и транспорта

За транспортни разходи на депутатите за същия период парламентът е изразходвал 58 094 лв. Тези пари са отишли за пътувания с държавния и градския транспорт, жп, автмобилния и водния транспорт, включително за частни автобусни линии.

Всеки депутат от райони, с които има самолетна връзка със София и са на повече от 250 км от столицата, има право на до 40 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни. На останалите се полагат до 12 билета за аероплан годишно.

Сумарният пробег на автомобилите на Народното събрание за посещенията на народните представители в избирателните им райони е  1 969 622 км.