xOld 2, Бизнес и Политика, България Север

Данъчни облекчения за бизнеса, инвестиращ в образованието

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

“Габровският регион е специфичен, и освен с ниска безработица се характеризира с голяма концентрация на малки и средни предприятия”, каза водачът на листата на Коалиция “БСП лява България” в Габрово Кирил Добрев на среща – дискусия, организирана от Гражданско движение “Днес” в средата на седмицата.

Той бе категоричен, че БСП ще продължи и занапред политиката си по отношение развиване на професионалното образование, но освен това ще се стимулира бизнесът, който да инвестира в образованието. “Нашият ангажимент е данъчни облекчения за бизнеса, който инвестира в образование. Това е начинът младите хора да останат в България”, каза още Кирил Добрев.

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

Важно е бизнесът да има пряко отношение към създаването на подходящи квалифицирани кадри за своите нужди, подчерта Добрев и допълни, че това може да стане чрез инвестиране в обучение и стипендии, след което вложените средства да бъдат възстановени чрез данъчни облекчения, а обучените млади специалисти да имат ангажимента да останат на работа в съответната фирма, която е инвестирала в тях.

Това е пътят да се създават квалифицирани кадри, които са нужни на бизнеса, и младите хора да остават по родните си места и да не напускат Габрово. “Без икономически растеж няма да имаме социална държава”, каза още Добрев и обясни, че въпреки многото грешки допуснати по време на управлението на БСП, такива в областта на икономиката и социалната политика няма. Доказват го фактите – икономически растеж, по-стабилни условия за бизнеса, спад на безработицата.

Данните по отношение на безработицата в област Габрово също ясно показват, че тя е намаляла през 2014 г. в сравнение с 2013 г., и това при спрени програми за временна заетост.

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

Сериозен дебат проведоха по инициатива на КНСБ кандидатите за народни представители от област Габрово през тази седмица. Както присъстващите, така и участниците в дебата приеха присърце призива на водача на социалистите Кирил Добрев, да се спре с партийното говорене и с мисленето от мандат до мандат, тъй като повечето от проектите в областта, които трябва да бъдат решени изискват повече време и обединени усилия, и приемственост.

“Пътят може да е различен, но е важно да знаем, че целта ни е обща”, категоричен бе Добрев и призова колегите си да определят поне 5 основни приоритета за областта, за решаването на които да се работи заедно не само през предстоящия мандат, а и след това.

Обект на най-сериозна дискусия се оказа темата за икономическото състояние на страната и региона, както и обезпечаването на бизнеса с кадри. “Готов съм с предложение, което да помогне на бизнеса в Габрово да си осигури кадрите, от които има нужда”, каза Кирил Добрев и обясни, че това може да стане чрез отпускане на стипендии от страна на бизнеса в региона за млади хора, които да се обучават в най-нужните за местната индустрия специалности.

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

Предложението на Кирил Добрев получи широко одобрение от присъстващите на срещата представители на КНСБ, а и от неговите опоненти. Водачът на социалистите припомни и направеното за младите хора в последната година, чрез програмата, която им гарантира първо работно място. Той бе категоричен, че от БСП ще посветят предстоящия мандат на младите хора, защото е много важно те да останат в страната ни и да имат възможност да се реализират тук.

Темата за цената на тока и предстоящото му поскъпване също бе обект на дебата между кандидатите за народни представители. На въпрос от страна на присъстващите представители на синдикатите, докога ще бъде толерирана скъпата енергия от фотоволтаиците, която най-много товари сметките на хората, водачът на листата на социалистите Кирил Добрев отговори с конкретен пример. “През 2009 г. тройната коалиция остави страната само с 6 мегавата електроенергия от фотоволтаици. През 2013 година, правителството на Пламен Орешарски пое управлението на страната с вкарани в експлоатация 1500 мегавата електроенергия от фотоволтаици. Това е енергия колкото за една атомна централа и именно тя е тази, която най-много оскъпява цената на тока”, категоричен бе Добрев.

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

Ден преди дискусията, водачът на листата на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Габрово Кирил Добрев посети едно от водещите предприятия в областта на машиностроенето “Подем”- Габрово. Срещата бе по покана на управителя инж. Иван Радев. Предприятието произвежда телфери с основен пазар в Русия.

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

снимка: Предизборен щаб коалиция “БСП лява България”

Кирил Добрев се запозна с дейността и с условията за работа в предприятието. “Бизнесът иска три неща от нас, които ние правим и ще продължим да правим”, каза Кирил Добрев и уточни, че това са позиция да няма разширяване на санкциите срещу Русия, защото това застрашава българските национални интереси, второто – бързо да се възстановява ДДС-то и на трето място – държавата да помогне за нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри.

*Парламентарни избори 2014. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730