База Данни Картини

Спор за банка изплува зад разстрела на Емил Кюлев

Download

Предполагаемият килър на Емил Кюлев, разстрелял публично банкера преди 9 години, е запечатан на случайна камера, коментират от полицията. Съмнителният човек е сниман как оглежда мястото и вероятно се е подготвял за извършване на нападението. Минути преди кървавия разстрел по същия път минал автомобилът на тогавашния премиер Сергей Станишев.
Въпреки че това лице е било разпознато и задържано като член на банда за мокри поръчки, известна като Килърите, до обвинение не се стигна. Така на 26 октомври се навършват 9 години от разстрела на третия по богатство тогава българин, без да има обвиняем и без да са ясни мотивите за разстрела.

Засега е ясно само, че банкерът не се е чувствал застрашен от покушение, движел се е без охрана, а понякога е слизал от колата и се е придвижвал пеша. Въпреки това, Кюлев бе разстрелян със седем куршума на кръстовището на бул. „България” и „Димитър Несторов”.

Традиционна версия при подобни престъпления е бизнесът на жертвата. В случая, активите на банкера преди разстрела са били около 1 милиард евро, затова и версиите са повече от 10, но нито една не е с достатъчно доказателства, за да влезе в съда.

Спор за банка изплува зад разстрела на Емил Кюлев
Един от най-разследваните варианти е разстрел заради неплатен дълг към бившия му партньор Майкъл Чорни или към Георги Илиев от ВИС. Братята Маргини също са в кръга лица, които са на вниманието на разследващите, тъй като са конкуренти с Кюлев в застрахователния бизнес. По това време основателите на СИК са конкуренти на банкера в застрахователния бизнес.

Пет години след разстрела се появява и версията, че физическите убийци са от групата на Килърите, тогава бе разпознат и човекът, свързван с бандата, известен с прякора Дачи, но и това не можа да бъде доказано. Според последната версия Кюлев, шуменският бизнесмен Румен Рачев и търновският адвокат Петър Лупов са били ликвидирани заради спорове и разпределение на банкови дялове за милиони. Една от хипотезите е, че поръчителите са смятали, че след смъртта на Кюлев могат да откраднат част от империята му.

Спор за банка изплува зад разстрела на Емил Кюлев