България Север, Общество

Севлиево ще бъде домакин на Национален фестивал “Наука на сцената”

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

От утре, 24 октомври до 26 октомври 2014 г. Севлиево ще бъде домакин на петото издание на Националния фестивал “Наука на сцената”, което ще се проведе в Дом на културата „Мара Белчева”, с начало 18.00 часа.

Това съобщи Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

Националното издание на фестивала се организира от Национален организационен комитет (НОК) „Наука на сцената”, Министерство на образованието и науката, Община Севлиево с подкрепата и съдействието на: Съюза на физиците в България, Съюз на учените в България, Британски съвет България, Фондация „Еврика”, Национален ученически екопарламент, Център за творческо обучение – София, Съюз на биолозите в България, Национален политехнически музей, Българско дружество за химическо образование и история и философия на химията – Съюз на химиците в България, Фондация „Комунитас”, Theoretical and computational physics and astrophysics.

Основната цел на програмата „Наука на сцената” е да повиши нивото на преподаване по естествените науки с цел създаване на едно научно по-добре образовано общество и насочване на повече млади хора към кариера в науката, инженерните и технологичните дисциплини.

350 начални и гимназиални учители от 27 европейски страни, в т.ч. и от България, ще имат възможност да представят своите идеи и проекти на щандове, работни семинари, в презантации и изпълнения на сцена, свързани с възможността учителите да покажат, че физиката, химията, биологията и математиката могат да бъдат интересни и полезни науки. Условието е те да бъдат представени по достъпен и оригинален начин и да разкриват възможностите и перспективите, които науката предоставя.

Участниците в международния фестивал са определени от национални фестивали със състезателен характер. Основната им цел е да повишат качеството на обучението, като дадат възможност на учителите по различните научни дисциплини да обменят опит и преподавателски практики, да прилагат по-мотивирано, вдъхновено и ентусиазирано, нови методи и подходи, да се информират и популяризират помежду си съвременните научни постижения.

В Националния фестивал ще участват представители от български училища, детски градини, клубове за наука и техника и неправителствени организации от страната, работещи с деца.

Главна тема на фестивала е „Изследователски подход при обучението“.

Всички участници във фестивала трябва да представят по най-атрактивен начин проекти, базирани на изследователски подход при обучението по една от определените от Международния организационен комитет категории:
– Науката и устойчивото развитие на света
Проекти, в които науката се използва за изучаване на глобалните проблеми и на проблемите на околната среда.
– Въвличаща наука
Проекти, в които учениците се въвличат в активно участие.
– Иновации в обучението по науки
проекти, които използват нови технологии и техники на преподаване.
– Творчество в научното обучение.
Проекти, които са изключително творчески и иновативни в преподаването на научните дисциплини.
– Науката и нейните приложения
Проекти, които изграждат силни връзки между фундаменталните и приложните науки и индустрията.
– Международно сътрудничество
Проекти, които са създадени в резултат на международно сътрудничество.
Повече информация ще получите на сайта на Националния фестивал (http://sos5.free.bg/), както на сайта на Международния фестивал (http://www.science-on-stage.eu/).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730