България Север

Смешен филм фест в петък – два конкурсни филма

Руският филм „Жалки тъпанари“ и „Квартет“ от Великобритания са двете комедии, които ще ни предложи днес Смешен филм фест. И двата филма са част от конкурсната програма, така че, ако попаднат сред фаворитите ви, можете да гласувате за тях в специалната кутия във фоайето на зала „Възраждане“. Цената на билетите е 2 лв. , а касите работят от 17.00 до 20.00 часа.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

18.00 ч. Жалки тъпанари

2014, Русия, 100 мин.
Режисьор:Александър Якимчук
Сценарий: Андрей Балашов
Оператор: Гарик Жамгарян
В ролите: Юлия Горшенина, Роман Притула, Александър Болшаков, Александър Тютрюмов
Продукция: АТК Студио

На мияча на коли по прякор Пенза не му върви особено в живота, по образование е изкуствовед и не разбира нищо от обири. И как не, като се стеснява дори да се запознае с момичето, в което отдавна е влюбен! Но животът го сблъсква с двама бандити, за които всичко това е без значение, тъй като спешно им трябва човек, който е наясно с изкуството и може да ограби галерия. По стечение на обстоятелствата точно Пенза се оказва подходящ.

Александър Якимчук е роден на 16.02.1968 г. в Ленинград. Посвещава много време на работата си над документални филми в Таджикистан, Дагестан, Индия и др. Един от създателите на киностудията “Аpсенал-тв”. Режисира също телевизионни предавания и музикални клипове.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

2012, Великобритания, 99 мин
Режисьор: Дъстин Хофман
Сценарий: По пиесата на Роналд Харуд
Оператор: Джон де Борман
Музика: Дарио Марианели
В ролите: Маги Смит, Том Кортни, Били Конъли, Полин Колинс, Майкъл Гамбън
Продукция: Headline Pictures, BBC Films, DCM Productions (co-production), Finola Dwyer Productions
Разпространява: А плюс филмс

Седемдесетгодишният Дъстин Хофман дебютира като режисьор с този очарователен, забавен и проницателен филм, в който четирима възрастни оперни певци се събират заедно в старчески дом. Отдавнашните обитатели Реджи, Уилфрид и вечно забравящата Сисили са редовни посетители на годишния концерт в чест на рождения ден на Верди. Ненадейно се появява старата тръпка на Реджи – Джийн. И без друго крехкото равновесие в групата е заплашено от неразрешени проблеми между двамата, както и от примадонските прищевки на Джийн. Роналд Харуд (носител на „Оскар“ за “Пианистът”) е написал изключително забавен текст, който пресъздава играта на ръба между самоувереността и несигурността на тези възрастни артисти. Хофман успява да се докаже като умел режисьор, изтръгвайки великолепни изпълнения от актьорите.

Дъстин Хофман е роден на 08.08.1937 г. в Лос Анжелис, Калифорния, САЩ. Известен американски актьор с роли в повече от 70 филма, сред които „Рейнман“ (1988), „Тутси“ (1982), „Крамер срещу Крамер“ (1979). „Квартет“ е неговият режисьорски дебют.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ

Чикаго – Наградата на публиката; номинация за „Давид на Донатело“ за европейски филм; номинация за „Златен глобус“ за комедийна актриса на Маги Смит; номинация за Британската независима филмова награда за поддържащ актьор на Били Конъли

Повече информация за фестивала може да намерите на интернет страницата www.filmfest.gabrovo.bg, а програмата може да видите тук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730