България Север

Каква е обстановката в община Габрово?

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Продължава обилния и интензивен снеговалеж на територията на община Габрово. В Община Габрово от рано тази сутрин работи Общинският съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия. Обстановката продължава да се усложнява. Височината на снежната покривка в централната градска част е над 30 см.

Поради аварии, причинени от тежкия и мокър сняг без ток са над 50 села и 4 квартала – Ябълка, Шумели, Априлово, Гачеви, Трънито. Екипи на Енерго – про локализират и отстраняват повредите.

Към момента няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, може да бъде потърсена помощ на тел.112.

Силно затруднено е движението на колите на Общински пътнически транспорт в града и към селата. Спрени са междуградските линии посока Габрово – Севлиево и Габрово – Велико Търново.

В момента се организира извозването на 45 човека, от които 20 ученици, останали на града Съботкови ,след прекъсването на движението на влака в това направление. Сигналите за паднали дървета и клони се отработват от екипите на Пожарна безопасност и защита на населението.

Територията на града се почиства с цялата налична техника от 25 машини на ОП “Благоустрояване”. Започна и почистването на пътищата към селата с общо 12 машини. Основно ще бъдат почистени главните пътища. Към част от селата снегопочистващата техника ще бъде насочена в следобедните часове.

Видимостта на територията на цялата община, включително на прохода Шипка и към курортен комплекс Узана, е силно ограничена. Температурата там е минус 5 градуса, височината на снежната покривка – 45 см, духа силен вятър и има навявания, но пътят вече е проходим при зимни условия.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Има забрана за движение на МПС с обща маса над 10 тона. Температурата на въздуха там е минус 4°С. В района вали обилен сняг с навявания. На този етап няма други ограничения на движението и закъсали автомобили. Височината на снежната покривка на прохода е около 40 см. Пътният участък се почиства с техника на ОПУ с общо 20 машини.

Тъй като тежкият и мокър сняг чупи клони, от Община Габрово апелират пешеходците да бъдат внимателни и да не излизат навън, ако не е крайно наложително.

Водачите на автомобили да паркират автомобилите си, така че да не пречат на снегопочистващата техника. Предвид усложнената зимна обстановка, препоръчваме водачите на МПС да бъдат изключително внимателни и да шофират само ако автомобилите са снабдени с гуми, подходящи за зимния сезон.

*Публикуваната информация е актуализирана в 15.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730