База Данни Картини, Изкуство и Общество

Кървав край на заложническата драма в Сидни

_79742369_025127450-1

Полицията обяви край на ситуацията със съобщение в Туитър в 2,30 ч. след полунощ местно време на 16 декември (15,30 ч. по Гринуич на 15 декември).

Тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето в Сидни, където похитител държеше заложници часове наред, предаде АП.

Двама души са загинали, а трима са ранени при  атаката на кафенето в Сидни, където в продължение на 16 часа Ман Харон Монис , 49-годишен  емигрант от Иран, държа в плен множество посетители и членове на персонала, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на телевизия Скай нюз. Сред  убитите е и похитителят. Властите засега не са потвърдили тази информация.

Един полицай бил ранен при проникването в кафенето, което довело до залп от ответен огън от останалите участници в акцията, съобщиха австралийски медии. Полицай с щит водел атаката, следван плътно от още четирима тежковъоръжени. Робот за обезвреждане на бомби е използван в помещението, където бяха задържани заложници.

Ман Харон Монис е пристигнал в Австралия през 1996 г.  Той е бежанец от Иран с криминално досие и е получил е политическо убежище. Окачествен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да  изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан.

Понастоящем бил на свобода под гаранция в очакване на процес по обвинение за съучастие в убийството на бившата си съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе, в това число и от сексуален характер.

Щурмът започна веднага след като шестима от заложниците избягаха от кафенето в 2,10 ч. във вторник местно време /15,10 ч. по Гринуич/. Робот за обезвреждане на бомби е използван за влизане в помещението, където бяха задържани заложници.

Първо от кафенето избяга мъж, а малко след това група от пет души също напусна заведението, тичайки. Сред тях имало плачеща жена, която беше отведена от полицаите, посочва АП. Малко след това органите на реда атакуваха заведението.

След около 60 секунди стрелба са изнесени четири носилки, вероятно с ранени, съобщи ДПА

ТАСС припомня, че петима заложници по-рано – трима мъже и две жени – успяха да напуснат кафенето, но полицията не съобщи дали те са освободени от похитителя, или са избягали.

/БТА/

Кървав край на заложническата драма в Сидни