База Данни Картини

Терористи издирвани от Испания са задържани на българска територия

photo_verybig_958652

На 15 декември в 12:30 ч. по линия на международното сътрудничество в Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е постъпила информация, че на територията на Република България пребивават три лица, срещу които в Испания се води наказателно производство за съпричастност към терористична група.

 

Заподозрените чужденци (двама граждани на Мароко и един – на Бразилия)  са имали за цел транзитно преминаване през страната ни в посока Турция с крайна дестинация Сирия, за да вземат участие в бойните действия в района.

В резултат на своевременната реакция на ДАНС  и в  координация с органите на МВР, в 13:15 ч. тримата заподозрени са задържани при опит за напускане на България през ГКПП „Капитан Андреево”.

В рамките на същия ден лицата са обявени за издирване от Интерпол – Мадрид на основание международни заповеди за арест за „терористична дейност”.

По случая е уведомена Върховна касационна прокуратура. Тримата чужди граждани са предадени на органите на МВР с оглед изпълнение на процедурата по екстрадирането им.

Терористи издирвани от Испания са задържани на българска територия