България Север

Отдават уличното осветление на Габрово на концесия

снимка: Борис Петков, фоторепортер “Габрово Нюз”

Уличното осветление на община Габрово ще бъде отдадено на концесия чрез договор с гарантиран резултат. Решението е било взето на последното заседание на Общински съвет – Габрово през миналата година. Новината съобщи в понеделник зам. кметът Климент Кунев.

“Това е една относително нова в  България възможност, предоставена от Европейската банка за възстановяване и развитие, която финансира енергийното обновяване на цялата система на уличното осветление. Знаете в нашата община през 2014 г. осветлението в селата беше подменено. През тази година обаче предстои това да бъде се случи и в град Габрово”, обясни Кунев.

По думите му “говори се за концесия, тъй като това е законовата форма това да се случи”, като прединвестиционното проучване, енергийното обследване и всички подготвителни дейности за реализацията на концесия, се поемат от Банката.

Целта е Габрово да получи по-качествено и по-икономично осветление, ангажирайки концесионера да поддържа тази система за срока на договора в онзи вид, в който тя е изградена напълно функционално. “Смятаме, че това е съвременната форма за инвестиции в улично осветление”, категоричен бе Климент Кунев.

Освен Община Габрово намерение да реализират такива концесии са заявили още 51 общини в България, но тук вече има решение на местния парламент. Определен брой години Общината ще заплаща толкова колкото в базовата година пред реконструкцията.

По силата на договор с гарантиран резултат, получателят на инвестицията ще продължи да плаща същите разходи за осветление каквито е плащала към момента на разработване на концесионните анализи. Това означава, че ако през предходната година има платени малко над 600 000 лв. за улично осветление, то тази сума се заплаща на концесионера, а той ще гарантира по-качествено и икономично осветление. Тази инвестиция ще бъде покрита от разликата от икономията в електроенергията през годините.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730