База Данни Картини

Съдът оправда Александър Томов

Софийски градски съд (СГС) напълно оправда Александър Томов по всички обвинения. Шефът на ЦСКА е оправдан по обвинение в длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от „Кремиковци“ и футболен клуб ЦСКА.

Томов, заедно с Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от металургичния комбинат. Останалите трима също са оправдани.

Томов е обвинен за източването на близо 29 милиона лева от „Кремиковци“, както и на 3.5 милиона евро от футболния клуб.

Според обвинението Томов и Гарибов се теглили кредит от името на ЦСКА, като единствено те двамата са можели да се разпореждат със сметката, която е разкрита по него. Прокуратурата твърдеше, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба, а двамата решили да отклонят средства в размер 6 825 000 лв.

Днешното решение не е окончателно и прокуратурата може да протестира присъдите пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, че делото срещу Томов продължава от 2009 г. В началото на 2011 г. друг състав на СГС с председател Мариян Марков осъди Томов на 9 години затвор.

Вчера пък прокуратурата поиска минималния, предвиден в закона, размер лишаване от свобода, в случая 10 години затвор за Томов и за останалите трима подсъдими от ръководството на комбината – Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Александър Томов заяви в понеделник, че обвинението му е „антиконституционно“ и изрази увереност в успеха на делото. „Прокуратурата прикрива 17 документа и не ги прилага“, каза още Томов. По думите му, ако е имало нещо нередно, то „още Митал щеше да ни обвини“.