База Данни Картини

Симеон Стоянчов – Малката Рижа влиза в затвора

Бургаският крими герой Симеон Стоянчов – Малката Рижа /кой е Симеон Стоянчов вижте тук/ отива в затова за една година и осем месеца, като ще излежи присъдата при строг режим. Рижата е признат за виновен по обвинение за хулиганство. Той отива зад решетките заради скандал от лятото на миналата година.

Инцидентът станал в предобедните часове на 16 август. Рижата решил да се саморазправи с друг бургазлия.

Стоянчов спрял на пешеходна пътека. Зад него спрял „Фолксваген“, който обаче вместо да изчака предната кола да потегли, решил да я заобиколи. Според обвинителния акт шофьорът на фолксвагена не разбрал причината за спирането на ситроена. Тогава водачът на фолксвагена видял пресичаща улицата девойка, ускорил и минал пред нея. Стоянчов тръгнал след него, но свидетелят не му позволил да го изпревари. Когато фолксвагенът спрял в тревната площ зад жилищен блок, подсъдимият отишъл при него и започнал да вика. Водачът се притеснил и заключил колата, а Стоянчов започнал да удря по стъклото и по тавана й. Конфликтът продължил, когато водачът и него спътник излезли от автомобила.

В обясненията си пред съдебния състав Стоянчов каза, че спрял на пешеходната пътека, за да даде път на пресичаща девойка. В страничното си огледало той видял престрояващ се автомобил. Момичето изтичало до тротоара, а фолксвагенът минал бързо покрай нея и подсъдимия. Стоянчов се възмутил и решил да им потърси сметка, защото ситуацията била сходна с друг инцидент в Бургас, при който е загинало момиче. Намерил ги спрели зад жилищен блок и между тях възникнал словесен спор. Стоянчов твърди, че ударил автомобила с ръце. Той разказа, че единият от пострадалите хвърлил върху му кабели, които извадил от багажника, и го увил. Стоянчов успял да се измъкне и отишъл в близкото полицейско управление, за да подаде сигнал.

Защитникът му също пледира, че подсъдимият е действал по лични причини. Според него в хода на съдебното следствие било установено, че трима души са нарушили обществения ред и не било доказано подзащитният му да е показал с действията си неуважение към обществото. Пълномощникът акцентира, че Стоянчов се е водел от личен мотив и не е искал да нарушава обществения ред.

Представителят на Районна прокуратура Бургас пледира подсъдимият да бъде признат за виновен. Прокурорът поиска при определяне на наказанието съдът да приеме, че е налице отегчаващо отговорността на Стоянчов обстоятелство – няколко дни преди това той е сключил споразумение с Районната прокуратура за друго умишлено престъпление. Държавният обвинител коментира като защитна и недоказана версията на подсъдимия, неговия защитник и част от свидетелите за упражнено насилие спрямо Стоянчов. Според него той подал сигнал за случилото се в полицията, за да се оневини.

В последната си дума Стоянчов заяви, че съжалява много за това, че бил повишил тон, но искал да потърси съжаление от свидетелите за постъпката им.

Присъдата на Районен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд Бургас в 15-дневен срок.

Районен съд Бургас потвърди наложената на Стоянчов по делото мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 3000 лв.