България Север, Общество

Редовната профилактика е ключът към защитата от рака на маточната шийка

скрийнинг тестЧовешкият папилома вирус (HPV) може да причини ракови и предракови промени в клетките на шийката на матката или генитални брадавици, а по-рядко и рак на вулвата, пениса и ануса. Развитието на профилактичните ваксини срещу този вирус е насочено към най-агресивните HPV типове, с цел да се намали заболеваемостта.

Наскоро публикувано проучване изследва показателите на нова ваксина срещу HPV, която обхваща 9 вирусни типа на HPV. Освен 4-те, които се покриват от съществуващите ваксини (6, 11, 16 и 18) се включват още 5 допълнителни онкогени типа (31, 33, 45, 52 и 58). В проучването се изследва ефикасността на 9-валентната ваксина при жени на възраст между 16 и 26 години.

В рандомизираното проучване участват 14 215 жени. Участничките са разделени в две групи – жените от първата група се имунизират с 9-валентната ваксина, а тези от втората – с 4-валентната. Имунизираните жени се изследват с ДНК HPV тест и цитонамазка. Тъканите проби получени след биопсия или след конизация също се изследват за наличие на вируса.

Проби за цитонамазка и HPV тест се взимат на всеки 6 месеца. Резултатите показват, че новата ваксина намалява честотата на инфекциите с 9-те вирусни типа, поради което е по-ефективна от 4-валентната ваксина.
9-валентната ваксина възпрепятства инфекцията и свързаните с нея заболявания, като не предпазва от вирусните типове, които не са включени във ваксината. За това е важно жените да продължат с профилактичните прегледи, без значение, дали е поставена някоя от ваксините. Ваксините предпазват само от включените типове и то при положение, че жената не се е заразила вече с тях.

Важно е да се отбележи, че проведеното изследване включва само жени на възраст между 16 и 26 години. За по-зрели жени специалистите препоръчват само 1 начин за превенция – редовни профилактични изследвания с проследяване.

За жени на или над 30 години „Американския колеж на акушерите и гинеколозите“ (AMOG) препоръчва профилактиката да се извършва с HPV тест, успоредно с цитонамазката. HPV тестът търси генетичен материал – ДНК от човешки папиломен вирус. Водещите HPV тестове се отличават със значителна обективност и изключително висока чувствителност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730