България Север, Общество

Селският мол спечели голямата награда за 2014 г. в конкурса АГОРА

снимка: НЧ “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”

Габровският Селски мол – базарът “Забравени традиции, живи вкусове” стана победител в националния конкурс АГОРА 2014. Инициативата е фаворит в категорията “Най-продуктивно партньорство” и по време на тържествената церемония в София за награждаването на финалистите, спечели гласовете на публиката, специален плакет, грамота и награда.

НЧ “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011″ получи голямата награда на Конкурс АГОРА 2014 от председателя на Платформа АГОРА Емилия Лисичкова

Да получат отличието за най-успешна инициатива, реализирана от читалище и мобилизирала местните хора за решаване на реален проблем през 2014, на сцената излязоха представители на две от читалищата инициатори – НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011 и НЧ „Христо Ботев – 2008“ с. Гарван. Те бяха сред поканените да представят две от идеите – финалисти: Селският мол, номиниран от НЧ “Св.св. Дамаскин и Онуфрий Габровски“, кв. Падало и инициативата за възстановяване на изчезващи местни овощни сортове „неЗабравено имане“ на НЧ“Хр. Ботев 2008“, с. Гарван, победител в категорията „Общност в развитие“. МОЛ-Габрово, който бе домакин на последните две издания на базара, изпрати свой представител за застъпник на каузата от името на бизнеса.Така селският и градският Мол влязоха ръка за ръка и излязоха като победители. „Да ни е честит Селският мол“, каза Емилия Лисичкова, председател на Платформа АГОРА.

Стоян Анадолиев, управител на Академия за образователни иновации и член на УС на Платформа АГОРА награждава НЧ “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011″ за „Най – продуктивно партньорство“.

Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ е инициатива на три габровски читалища – тези в кв. Падало, с.Гарван и в кв. Русевци. Той се осъществява с техните доброволни усилия и отдаденост и в партньорство с читалището от с. Съботковци, както и с участието на повече от 20 други читалища от общината.

След четирите успешни издания през септември, миналата година, на Петковден, Коледа и Заговезни, предстои и Великденският, пети Селски мол.

Проф. Веселин Янчев, връчи наградата на НЧ “Христо Ботев 2008″, село Гарван, общ. Габрово в Категория “Общност в развитие”

Освен читалищата в базарите се включват местни производители и много доброволци. Инициативата получава сериозна подкрепа от бизнеса и институциите – Рекламна агенция „Елмазови“, МОЛ – Габрово, „Пазари“АД, Архиерейското наместничество, Община Габрово. Тя цели да създаде трайно и ефективно партньорство между читалищата, да подпомогне общностите от малките населени места да представят свой културен и стопански продукт и с общи усилия да подкрепят своя кауза.

Базарът не е само изложение на храни и продукти, а на културни ценности, занаяти, творчество и идеи. Освен да възроди забравените традиции на градските и квартални увеселения и пазари, инициативата се ангажира с подпомагането на местното (локално) производство на чиста, вкусна и честна храна и съхраняването на уникално кулинарно наследство.

Инициативата не просто връща забравените вкусове на трапезата ни, тя е начин за създаване на траен вкус към живота, отговорно поведение към природата и общуване между хората. Паричната награда от конкурса ще подпомогне развитието й с оглед нейната устойчивост, развитие и популяризиране на модела за партньорство.
Конкурсът АГОРА 2014 започва през 2009, за да отличи съвременния, модерен подход в традиционната читалищна дейност и акцентира върху инициативи, които са мобилизирали местните общности за по-активно участие в развитието на тяхното населено място, засилили са средищния характер на читалищата като място за дискусии, срещи, публични обсъждания, дебати, повишили са солидарността, хуманността и толерантността в общността, стимулирали са чрез изкуство, култура и просвета развитието на своето селище, регион или общност, утвърдили са читалището като среда за културно многообразие и са въвели иновативни подходи за личностно и творческо израстване на деца и възрастни.

В таз годишното издание участваха 35 читалища. В петте категории освен двете габровски баха отличени още три инициативи: в “Солидарност и хуманност” – НЧ “Пенчо Славейков кв. Малашевци – 1919″, гр. София за “Синьо лято 2014″, в Категория “Изкуство и култура за развитие” – НЧ “Изгрев – 1930″, с. Баничан, общ. Гоце Делчев за “Цветни приказки без край върху везаните пищюмали на Баничан” и в категория “Перспективи за израстване” – НЧ “Дружба – 1870″, гр. Харманли за инициативата “Завръщането на рока и естрадата в града на Белоногата”.

Победителите във всяка от категориите получиха парична награда, почетен плакет, грамота и книги. Наградите бяха осигурени от партньорите на Платформа АГОРА – фондация Ч.С. МОТТ, PROWAY, Университетско издание „Св. Клименент Охридски“, Хотел Рамада, PocketBOOk.

Събитието откри заместник председателя на Народното събрание Иван Иванов. На церемонията публиката имаше възможност да гласува за една инициатива сред петте и да я излъчи като фаворит.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730