България Север

Габрово показва реликвите си на изложба в столицата

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град, Община Габрово и габровските културни институти организират изложба „Съхранени реликви за Габрово”. Тя ще бъде открита днес, 2 април, от 17.00 часа в БАН-София, ул. „15 Ноември“ №1.

В изложбата са представени знакови културни ценности, съхранили паметта за събития, личности и процеси в историческото развитие на града. Те са част от фондовете на Регионален исторически музей – Габрово, АЕК „Етър“, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Национален музей на образованието.

В изложбата участва и Технически университет – Габрово с някои от най-големите си изобретения.

От изложбените зали за пръв път излизат най-старият ръкопис от ХІV в. , Габровският препис на „История во кратце о болгарском народе славенском“ на габровеца йеросхимонах Спиридон и първите печати на града, преди и след Освобождението, които се съхраняват в РИМ-Габрово.

Сред ценните експонати са също така и уникалният „Кодекс на село Габрово”, с автор големият български книжовник Неофит Рилски – от фонда на РБ „Априлов – Палаузов”; първият печат на първото новобългарско училище – габровското – от фонда на НМО; международните награди на музей „ДХС”; донеслият икономически възход на Габрово гайтанджийски чарк и красивата женска носия от фонда на АЕК „Етър”; емблематичният образ на града, запечатан в картините от ХГ „Христо Цокев”.

По време на изложбата и по повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град, Валентин Атанасов и Милен Василев ще дарят на Габрово създаденото от тях Симфонично произведение за голям симфоничен оркестър – „Раждане на Светлината“. Музиката е дело на Валентин Атанасов, аранжиментът и изпълнението са на Милен Василев. Тяхното желание е кметът г-жа Таня Христова да го дари от името на жителите на града като химн на Инициативния Комитет за България по повод обявената от ООН 2015 г. за “Година на светлината и светлинните технологии”.

Изложбата ще остане в БАН до 29 април 2015 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730