База Данни Картини

Непълнолетни цигани от Пазарджик с автомати от Ислямска държава

Деца с оръжие в ръка и ленти на атентатори самоубийци върху главите са се присъединили към джихадистите от циганската махала на Пазарджик. Скандалните фотоси са публикувани във Facebook профилите на отявлените ислямисти от града. От коментарите под тях става ясно, че младежите са част от бъдещите бойни отряди на „Ислямска държава“, които в момента се създават у нас.

От множеството закани за война срещу християните и призиви в подкрепа на терористите не личи и грам притеснения от акциите на прокуратурата и ДАНС. Нещо повече, след ареста на водача им Ахмед Муса ислямистите са станали още по-настървени и дори не правят опити да скрият намеренията си. Призивите им за джихад явно са засечени и от властите и вчера последва нова акция.

Рано сутринта маскирани спецченгета атакуваха джамията в ромската махала на Пазарджик. След извършените обиски са арестувани шест човека – Веселин Стефанов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Йосиф Минчев и имамът Ненко Щерев.

Малко след това срещу тях е повдигнато и обвинение за участие в група, която проповядва религиозно екстремистка идеология за превръщане на държавата в халифат, както и пропаганда за война и възхваляване на терористичната организация „Ислямска държава“. Иззети са и множество ислямистки книги, снимки и други пропагандни материали. Други двама от групата – Мустафа Али от Пазарджик и Рангел Илиев от Пловдив, са обявени за издирване. Неофициално се твърди, че те преди няколко седмици са отправили към Албания, където има няколко лагера за обучение на ислямски терористи.Поредната порция арести не трогна особено техните последователи. Според хора от махалата фенове на групировката „Ислямска държава“ са поне 50 човека.

Част от тях и вчера продължиха да публикуват призиви за джихад. Сред най-активните е мъж, назоваващ себе си Закир Джемал. Той без притеснение публикува снимки, който брутално ясно показват как според него трябва да се реализира идеята за налагане на халифат. Някои от шокиращите фотоси са запечатали как пред огромна тълпа зрители ислямисти режат главите на християни и хвърлят труповете им в огромна яма.

Кауза, за чието изпълнение Джемал е вербувал цялото си семейство. Профилът на Джемал във Фейсбук показва, че родните ислямисти също се готвят да последват на практика примера на братята си в Сирия. Освен голите закани те вече явно са се снабдили и с оръжие. Няколко от снимките са запечатали големия син на Закир Джемал гордо е хванал автомат и се прицелва към въображаемите врагове на исляма. От коментарите става ясно, че младежът не за първи път е с оръжие в ръка и дори е хвален за уменията си да го използва. Част от тях са направени и от връстници на около 15-годишното момче. Един от тях, представящ се като Месур Халид, се е снимал с лента на главата с логото на „Ислямска държава“ и стихове от Корана.

Подобна лента носи и неговият по-малък брат. Част от коментарите на приятелите на Месури също са доста войнствени и го поздравяват за направения избор. Какъв е той не става ясно. Експерти по тероризма обясняват, че подобни ленти се носят основно от т.нар. шахиди. Това са атентатори самоубийци, които се самовзривяват при терористични нападения. През последните години повечето ислямистки групировки ползват за подобни нападения именно младежи. Любопитно е, че по време на атентата самоубийците носят безформени черни или кафяви дрехи, с каквито на няколко снимки е облечен и младежът от Пазарджик.