База Данни Картини

Търсят диаманти в бандитските палати

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОМПИ) да може да претърсва палатите на проверяваните лица за скрити диаманти или друго скъпо имущество. Такова правомощие вече е поискано от комисията, заяви шефът на звеното Пламен Георгиев, цитиран от „Монитор”.

Според сега действащото законодателство инспекторите правят цялото си разследване на база на документи. Те проверяват дали бандитите са закупили имоти или коли, яхти и мотори както и какви пари имат по сметки у нас и в чужбина. Много често обаче зад вратите на тузарските палати им се крият безценни предмети, които обаче няма как да попаднат в обекта на проверката.

 

При много редки случаи в момента инспекторите правят външни оценки на имотите, които ще запорират, а в последствие и отнемат в полза на държавата. Такъв е примера и с имоти на несебърския кмет и главния архитект на морската община. За да се избегнат възможни измами, инспекторите са оценили имотите им отвън, разказа Георгиев.

 

Нормативната уредба позволява още инспекторите да получат данни от регистрите на НАП за това какви покупки е правил проверявания и семейството му. Според експертите обаче много често на физически лица не се издават фактури за скъпи стоки като бижута, часовници, картини или екзотични пътешествия. 

 

Много трудно могат да се проследят и парите, които човек държи кеш вкъщи. При много редки случаи комисията получава данни от полицията или ДАНС, ако са правени обиски на палатите за полицейски разследвания. Така например инспекторите са научили за сейф със сериозна сума укрита в мазето на разследван от тях бандит, след като е бил арестуван от ГДБОП и антимафиотите са намерили тайника с парите в избата му.

 

С новите правомощия инспекторите ще могат да видят и какви харчове е направила фамилията на проверявания за обзавеждане и ремонт и тази сума ще се добавя към разходите на семейството за 10 години назад. По този начин разликата между декларираните доходи и реално притежавано имане ще лъсна много по-лесно наяве, категорични са от комисията.

 

Освен това комисията настоява и за възможност да бъде сезирана от още няколко държавни органа като полиция и НАП, а не както е в момента – от прокуратурата при повдигнато обвинение по конкретни текстове от НК или от митниците при констатирано нарушение за над 150 бона.

 

„Конституционният съд ни забрани да правим проверки по сигнали на граждани с мотива че трябва да има филтър на тези проверки”, каза още Георгиев. С това той обясни, че не са започнали проверка на имотите на пазарджишкия кмет, които очевидно се разминават с доходите му. /БЛИЦ