България Север

Два блока в Севлиево с готовност да бъдат санирани

снимка: Община Севлиево

Имаме готовност да започнем санирането на два блока по програмата за енергийна ефективност.  Това заяви кметът на Севлиево д-р Иван Иванов вчера по време на разяснителната среща за промените по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

“В Севлиево има регистрирани 10 сдружения. От тях 4 вече имат подписани договори с Българската банка за развитие. Провеждаме и процедурите за избор на изпълнител за обследване на сградите”, каза кметът.

Той поясни, че първите блокове, за които е извършено обследването, са тези в ж.к. ”Митко Палаузов”, блок 12 и ж.к. ”Митко Палаузов”, бл. 10. “За тези два блока сме на етап за избор на изпълнител за проектиране и строителство. През следващите месеци ще започнем санирането”, заяви д-р Иванов.

По думите му стана ясно, че това се очаква и за останалите, които имат завършените процедури, изисквани по програмата.

По време на срещата бяха разяснени новите условия за безплатно саниране. Въпросите, които вълнуваха най-много гражданите бяха свързани с това дали могат да участват отделни входове, какво ще се случи с вече поставената изолация и какви са крайните срокове за подаването на документи. „Ако изолацията е по-тънка, ще се сложи нова, в противен случай няма да се отстранява“, информираха специалисти от общината.

Съгласно промените се предвижда при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на общината, от съответната група да бъде допуснато да кандидатстват по програмата минимум половината от свързаните блок-секции/сгради, които следва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта.

По изключение и по преценка на общината през 2015 г. могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми, предвиждат още промените.

За да се облекчат условията за кандидатстване по програмата по изключение и по своя мотивирана преценка общината може да допусне одобрение на сграда, ако не са представени документи/декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти. В този случай общината следва да намери подходящо техническо решение, да се извършат дейностите по обновяването, включително и в съответните самостоятелни обекти при необходимост, за да се постигне цялостна визия на сградата и клас на енергопотребление “С”. При това изключение общината задължително следва да съблюдава изискванията на програмата по отношение на схемата за минимална помощ и за тези самостоятелни обекти, за които не е представена декларация-образец за достъп.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730