База Данни Картини

Задържаха цяла ромска фамилия за ало измами

Цяла ромска фамилия от Горна Оряховица е уличена в извършването на 4 телефонни измами. Баща, двама братя и две снахи са били спипани от криминалисти от железничарския град, след като ужилили старци със солидни суми.

При полицейска акция в края на миналата седмица са арестувани 42-годишния Георги Люцканов-Герата, 27-годишния Златко Люцканов-Заката, 24-годишната Росица Х., 23-годишната Лиляна Люцканова и 26-годишния Димитър Люцканов. Петимата са стари познайници на полицията като мъжете са осъждани за кражби и измами.

Сега се озовали в ареста след като прибрали 2000 лв. от 82-годишна жена от Лясковец. Групата действала по познатата вече схема „пари за колетна пратка“. Първоначално по телефона с потърпевшата се свързала Росица Х. Тя се представила с името Снежана и обяснила на бабата, че и е изпратила колетна пратка със скъпи билки, лекарства и лични спестявания от 25 000 евро. За да се освободи пратката старицата трябвало да се свърже с куриера „Иван Иванов“, на когото трябвало да плати 2000 евро.

При разследването станало ясно, че ролята на куриера изиграл Заката. Той и Росица Х. били открити в квартирата им. В жилището униформените се натъкнали на СИМ картата и мобилния апарат, откоито говорили с потърпевшата жена, както и 2000 лв., които им предала.

Двамата са привлечени като обвиняеми. На Росица Х. е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лв., а Златко е оставен в килията заради опасен рецидив.

Криминалистите разкрили още, че Росица Х. и бащата на Златко– Георги Люцканов са автори на още три телефонни измами в периода 8 май – 13 май в Горна Оряховица. Сумата, която са отнели от потърпавшите е общо 1200 лв. и 100 грама златни накити. На Герата също е повдигнато обвинение и е с мярка за неотклонение „подписка“.

„От началото на месец май 2015 г. ръководството на ОДМВР – Велико Търново е предприело масирана кампания по превенция на телефонните измами в региона. Преди броени дни бяха установени и задържани авторите на други три телефонни измами, извършени на територията на РУ – Велико Търново и Полски Тръмбеш и Павликени. Общата сума събрана от потърпевшите възлиза на 4400 лв“, съобщиха от полицията в старата столица.