България Север, Общество

„Организирана приятелска група“ печели обществени поръчки в Габрово!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Частна фирма, в която до скоро дялово участие е имал депутатът Цветомир Михов, печели обществена поръчка на стойност 119 800 лева в Габрово. На пръв поглед нищо скандално, но впускайки се в детайлите на последния договор между Община Габрово и юридическото лице, обявено за победител в процедурата, фактите се оказват прелюбопитни.

Предмет на поръчката е „Осъществяване на услуги по сервизно обслужване и поддръжка на МПС-ва, както и доставка на необходимите авточасти по две обособени позиции: Обособена позиция №1 „За нуждите на ОП „Благоустрояване“ и обособена позиция №2 „За нуждите Община Габрово и други второстепенни разпоредители с бюджет“.

Общо четири различни фирми са подали документи за участие, но поради несъответствие две от тях са отстранени, а на третата са изискани допълнителни декларации.

Според Комисията, провела поръчката, в състав: председател – бивш общински съветник и настоящ организационен секретар на ГЕРБ в Габрово Хилда Цвъркалева, нейният заместник Момчил Дончев – брат на вицепремиера Томислав Дончев, и служители на Община Габрово, доскорошната фирма на Михов е заслужила максимален брой точки и е избрана за изпълнител на публичния харч.

Справка, извършена в Регистъра за обществените поръчки, показва че това не е първата поръчка, която печели доскорошната депутатска компания. Само преди няколко месеца 81 049, 34 лв. влизат в касата на  автосервиза, който се помещава на един и същи адрес с фирмата със сходно наименование ( виж IV. т.11), собственост на известния с невъздържания си нрав депутат.

Освен доставка на авточасти и поддръжка на МПС-та, фирмата снабдява и с гуми Общинския пътнически транспорт на Габрово. Същата печели обществена поръчка през 2014 г. на стойност 79 200 лева, с ДДС, и става основен доставчик на ОПТ – Габрово. Само да припомним, че управител на общинската фирма е друг изявен дарител и член на управляващите в нашия град.

Впечатление прави партийната обвързаност между участник и възложител в споменатите дотук обществени поръчки. Любопитен факт е и че вторият заместник – директор на Общинското предприятие „Благоустрояване“ Диян Кехайов е виден активист на младежката организация  на ГЕРБ – Габрово. Същото важи и за ОПТ, където общинският съветник от мнозинството Димитър Димитров е ключов служител.

За съжаление можем да констатираме, че в Габрово ставаме свидетели на „организирана приятелска група“, печелеща редица обществени поръчки, с класирани участници в процедурите, според критерий „най-близки до управляващите“.

 Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730