България Север, Региони

Ниска безработица и ръст на средната работна заплата в Габровско

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Ниско ниво на безработица и ръст на средната работна заплата в областта – показват анализите по време на заседанието на областния съвет за тристранно сътрудничество, информираха от Областна администрация – Габрово.

Областният управител на Габрово Николай Сираков ръководи заседанието на Областния съвет за тристранно сътрудничество, по време на което беше представен анализ на работодателските организации за нуждите на бизнеса от нови инструменти на пазара на труда и ефект от сега действащите, както и информация за наети лица и средна работна заплата за І тримесечие на 2015 г.

Анализът на статистическото бюро в Габрово показва, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта към края на март 2015 г. намаляват с 0.2% спрямо края на декември 2014 г., обясни Георги Цветков, директор на ТСБ-Габрово.

Най-голямо е намалението на наетите в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ – с 31.8%, а най-голямо увеличение се наблюдава в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 18.6%‘.

Данните показват още увеличаване на средната месечна заплата в региона ни за през първото тримесечие на 2015 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. с 1.1% до 723 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 757 лв., а за частния – 715 лева. В сравнение с първото тримесечие на 2014 година средната месечна работна заплата в област Габрово нараства с 7.9%.

Сравнителен анализ с останалите области на страната през първото тримесечие на 2015 г., по показателя средна работна заплата нарежда област Габрово на 8 – мо място след София (столица) – 1173 лв., Стара Загора – 858лв., София област – 850 лв., Враца – 844 лв, Варна – 820 лв., Бургас – 763 лв. и Пловдив – 744 лв.

По време на днешното заседание директорът на Бюрото по труда в Габрово Лена Енева представи ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 – мерките и програми за заетост.

Стратегията на новата оперативна програма има за цел да постигне по-висока и по-качествена заетост; намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, и модернизиране на публичните политики.

Общият размер на програмата е 2 136 млн. лв. като прави впечатление увеличаването средствата за заетост в сравнение предходния период. Пет са приоритетните оси – “Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места”; “Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”; “Модернизация на институциите в сферата на социалното включване, здравеопазването, равните възможности и недискриминацията и условията на труд”; “Транснационално сътрудничество” и “Техническа помощ”.

Приоритети за ПО 1 са достъпът до заетост на икономически неактивни и безработни лица; насърчаването на младежката заетост; подкрепата за стартиране на собствен бизнес; повече възможности за учене през целия живот за работната сила и адекватност на знанията и уменията на заетите спрямо нуждите на бизнеса.

Участниците в заседанието обсъдиха и адмирираха новостите в ОП РЧР 2014 – 2020 г., за въвеждане на гъвкави форми на заетост; изпълнение на ОП РЧР 2014 – 2020 г. – директно от Управляващия орган без междинни звена; електронно кандидатстване и електронно отчитане; използване на опростени разходи и фокус върху резултатите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730