Бизнес и Политика

През 2016г. се очаква спад в продажбите на iPhone

Анализаторът Кети Хъбърти предвижда спад в продажбите на най-купуваните телефони на пазара – iPhone, през идната 2016г. Ако това стане факт, ще видим първото понижение на продажбите на годишна база в историята на Apple.
 Според анализатора, продажбите на iPhone ще се понижат с около 6% през следващата фискална година, стартираща от октомври. Прогнозата си, Хъбърти основава не на база текущите продажби на смартфона, а на спада от 10% в поръчките към доставчиците на Apple, на части за изработване на телефоните.  Той опоменава още, че спадър в продажбите е „най-лошият възможен сценарий”.
Тези очаквания стават реалност само седмица, след като спецалисти от Goldman Sachs прогнозираха ръст от 6.8% в продажбите на iPhone през следващата година. 
През изминалата година щатската компания продаде рекордните 74.5 милиона iPhone за тримесечието от октомври до декември, което го направи много трудно за достигане. За същото тримесечие на тази година обаче Хъбърти очаква ръст в продажбите от 0.6%. От Morgan Stanley занижиха оценката си за акциите на Apple до 143 долара спрямо предходните прогнози за 162 долара. 
Акциите на комапнията се търгуваха последно при нива от 110.38 долара за брой, или понижение за годината от 2.5%.