Бизнес и Политика

Приетият бюджет за догодина ще излезе по 4857 лева на човек

През следващата 2016 година всеки данъкоплатец ще трябва да плати средно по 4857 лв. Това показват данните на Института за пазарна икономика, направени на база приетия държавен бюджет за догодина.

Естествено сумата е условна и се получава, като се разделят разходите по консолидираната фискална програма на броя на населението на страната. Причината е, че всеки гражданин у нас е на практика данъкоплатец, най-вече по линия на ДДС.  Някои групи от населението на България обаче като например работещите, които се осигуряват на реално получаваните доходи, ще платят по голямата част на Бюджет 2016.

Най-много пари  (средно по 1660 на човек) ще отидат за пенсии, социални помощи и обезщeтения, а най-малко – за наука (едва 29 лв за човек). В сектора на селското стопанството и транспорта всеки гражданин на България трябва да остави средно по 785 лева. За плащане по лихви по стари дългове всеки гражданин ще трябва да отдели по средно 112 лв. Този разход е повече от парите за наука, спорт и култура взети заедно (80 лева общо).

Всеки от нас ще трябва да даде още по 3771 лева в бъдещи периоди, заради натрупаните задължения на българските правителства през годините.