България Север, Общество

Три седмици до предаване подписите за референдума на „Шоуто на Слави“

снимка: www.slavishow.com

снимка: www.slavishow.com

На 8 февруари 2016 г. събраните подписи за Референдума на „Шоуто но Слави” трябва да бъдат внесени в Деловодството на Народното събрание. Реалното събиране на подписи обаче ще бъде до началото на февруари, поради необходимостта събраните данни да бъдат обработени и внесени в електронен вариант.

До момента има събрани малко над 270 000 подписи, информираха в понеделник вечерта от „Шоуто но Слави”. Сценаристите от Редколегията и Инициативния комитет изразиха мнението си за хода на подписката. Слави Трифонов благодари на доброволците, които извършват безвъзмездно дейността по набирането на подписи.

Подписи в Габрово се събират в приемната на Гражданско движение „ДНЕС” на площад „Първи май“ № 1в, ет. 1 между 10.00 и 20.00 ч., на пешеходната ул. „Радецка“ до ТД на НАП – Габрово между 11.00 и 17.00 ч., както и в търговския център на бул.“Могильов“ в града.

Освен на тези две места, постоянни пунктове за подписи са разкрити и в два магазина за електроматериали, съответно на ул. „Неофит Рилски“ 3 и ул. „Цанко Дюстабанов“ 22 в областния град.

В Дряново има два пункта за подписи – на пешеходната зона пред РПУ на МВР (площада) и на ул. “Шипка” 115 (сервиз за компютри) – от 09:00 до 19:00, събота от 09:00 до 13:00 ч.

След последните поправки в закона за референдумите „Шоуто на Слави“ трябва да събере 400 000 подписа, за да принуди властта да насрочи дата за допитването.

Въпросите са шест:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Цялото предаване на „Шоуто на Слави“ от 11 януари 2016 г. можете да изгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730