Бизнес и Политика

Рекордни инвестиции в бизнес имоти през 2015г.

2015г. се оказа благоприятна от гледна точна на инвестициите в бизнес имоти. Предварителни данни на консултантската компания JLL, показват че в глобален мащаб са осъществени рекордни инвестиции в бизнес имоти, като най-силен ръст отчитат инвестициите в Германия и Скандинавските страни. Ръстът там е над 30% на годишна база.

Най-голям обем на инвестиции в бизнес имоти е реализиран в Северна и Южна Америка – общо 313 млрд. долара, което е ръст от 4% спрямо 2014г. Сумата от инвестиции надхвърля дори предишния бум на инвестиции в региона от 304 млрд. долара, който беше отчетен през 2007г.

В Европа в доларово изражение обемът на инвестициите е с 9 на сто по-нисък на годишна база до 253 млн. долара, но преизчислени в евро инвестициите отбелязват ръст от 8 на сто.

Увеличения на инвестициите са отчетени на всички водещи пазари, като в Германия и Скандинавския регион той надвишава 30 на сто.

Единствено в Централна и Източна Европа като цяло е отчетен годишен спад на обемите, който обаче не се дължи на Русия. През миналата година е отчетен 50% ръст на инвестициите в имоти в страната.

По предварителни оценки обемът на инвестициите в бизнес имоти в глобален мащаб е почти колкото 2014 г., като достига 689 млрд. долара. Само за последното тримесечие обемът им достига 194 млрд. долара.

Експертите подчертават, че през тази година инвеститорите ще бъдат доста по-предпазливи, макар и да не се наблюдава значително отдръпване от пазара на бизнес имоти.

За тази година се очаква обемът на инвестициите в глобален мащаб да достигне 720-730 млрд. долара.