Бизнес и Политика

5 съвета за спестяване на пари

Ключовия финансов съвет на хилядолетието е „Харчете разумно и спестявайте”. Той е даден от Карън Кар, 27-годишен сертифициран финансов плановник. Съвета звучи страхотно, но как точно да стане реалност? Кар има няколко предложения, за това, как да спестим пари лесно и пълноценно.

Проверявайте стойността

Важно е да определите приоритетите си. Ако технологиите са вашият приоритет, трябва да съкратите други разходи и да спестявате в насока технологии. Компромисите са по-лесни, когато идентифицирате определена цел и се концентрирате върху нея.

Не оставяйте неспазения бюджет да ви победи

Графики, отчети, таблици… не е нужно всичко да е толкова стриктно и прецизно. В крайна сметка, ако харчите много в една „категория”, намалете разходите в друга.

Оценявайте времето си

Хората масово подценяват и обезценяват времето си с празни приказки и действия. Времето е много ценно нещо и е добре с него да правите неща, които биха имали значимо влияние върху бъдещето ви. Все пак „Времето е пари”!

Автоматични спестявания

Ако сте студент и получавате стипендия или каквито и да било странични доходи, освен заплатата си, започнете да ги заделяте. Това е реално спестяване на автопилот и за нула време ще спестите пари за желаната почивка, например.

Опитайте се да пестите повече

Поставете си за цел, това да пестите повече. През следващия месец пестете с 1% повече, отколкото до сега, без значение, какви са били спестяванията ви. Увеличавайте процента всеки месец. Тук не става въпрос за допълнителните 20 или 50 лв. на месе, а за превъзмогването на психическата нагласа, че не можете да пестите повече, отколкото в момента.