България Север, Общество

Малки уроци по толерантност

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

По повод 21 март – Международен ден за борба с расовата дискриминация, доброволците на БМЧК – Габрово проведоха симулативна игра „Островът” с 40 ученици от 6 клас на ОУ „Неофит Рилски”. Целта на играта бе повишаване на разбирането за начините, по които културата влияе на поведението ни, провеждане на дискусия за това как хората от различни култури комуникират помежду си и за възможните резултати от междукултурните взаимоотношения и изследване на културните табута и ограничената толерантност.

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

Учениците бяха разделени на две племена, обитаващи един остров. По регламент двете племена почти не се срещат и не комуникират. Те говорят на различни езици и имат различни култури на хранене. За нещастие бреговете на острова са заляни от приливна вълна. Племе „Б” е принудено да се засели временно по планините и високите части. Там се среща с племе „А“ и заедно с него правят палатков лагер. При организирането на лагера, двете племена трябва да измислят общо меню за хранене, съобразено със специфичните изисквания на племената.

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

Играта има два етапа. В първата част племената трябва да опознаят културите си, а във втората двете племена се срещат и се опитват да комуникират на своите езици и да изберат общо меню за хранене.

След играта учениците обсъдиха как симулацията се отнася до ситуации в реалния живот. Трудно ли е овладяването и използването на езиците? Какво се случваше когато избирахте меню? Има ли неща произлезли от други култури, държави и континенти, които използваме в ежедневието си? Важна ли е културата за нас? Защо? Какво не ни позволява да разбираме другите култури? Защо има конфликти между различните култури? Кой печели и кой губи от тези конфликти?

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

Играта „Островът” е част от дейностите на Български младежки Червен кръст – Габрово, по проект „Малки уроци по толерантност от младежи към младежи”, финансиран от Младежка банка – Габрово.

Дейностите по проекта продължават с уроци в ОУ „Неофит Рилски” на различни теми, свързани с различията, предразсъдъците, дискриминацията, ксенофобията, толерантността и разрешаването на конфликти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730