Бизнес и Политика

Социални жилища ще се строят в Пловдив

Социални жилища ще се строят в икономическата зона в Пловдив и от тях ще могат да се възползват работници от предприятията в индустриалните зони. Инициативата за този проект, който ще обхване около 16 хил.,кв.м е на „Тракия икономическа зона„.

Предвижда се изграждането на цялата необходима инфраструктура, включваща и детски градини. Все още обаче, не е ясен размера на инвестицията.

Тракия икономическа зона“ ще сключи договори за наем за жилищата, като интерес към този проект имат 10 компании.

Досега в ТИЗ са открити над 20 хил. работни места. През следващите 10 години се очаква разкриването на още около 30 хил. работни места. Така необходимостта от работна ръка поражда нуждата от битовото устройване на заетите в предприятията, както и техните семейства. Именно затова, идеята за социални жилища в обособен комплекс привлича компаниите и заинтригува работниците.

Очаква се тази година, ТИЗ да реализира проекти на стойност над 50 млн. евро. Благодарение на това, биха могли да се привлекат нови играчи в областта на индустрията. До момента, бяха привлечени големи компании като: Sensata, Osram, Liebher, Биофреш и др.