България Север

ГИС система за електронно подаване на сигнали в Общината

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово е в процес на разработване на геоинформационно базирана електронна система, с която ще има възможност за подаване на сигнали, изискващи намесата на администрацията. Новината съобщи кметът Таня Христова по време на участието си в осмия ежегоден форум за технологии, иновации и инвестиции „Уебит фестивал“ /Webit.Festival/, който се провежда вчера и днес в столичния „София Тех Парк“.

В панела на общините „Интелигентна администрация“ се включиха още Дончо Барбалов – зам.-кмет по финанси в Столична община, Войко Оберснел – кмет на хърватския град Риека и Христиан Петров – гл. изп. директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции.

ГИС платформата е с работно заглавие „Електронен сигнал“ и се планира да заработи от месец септември тази година. Освен да подават сигнали, потребителите ще могат да се информират за текущи и предстоящи ремонтни работи, аварии, бъдещи строителни дейности, търгове за продажба и отдаване по наем на общински имоти.

„Опитваме се да сме новатори и постепенно да въвеждаме различни цифрови елементи, което е част от усилията ни да сме в подкрепа на гражданите и да правим живота им по-удобен. Имаме 20 услуги, които се предлагат електронно, и планираме постепенно с подкрепата на други проекти и със собствени ресурси да продължим с подобни инициативи“, каза още Таня Христова.

Тя представи постигнатото от Община Габрово в сферата на информационните технологии – многообразните възможности на ГИС системата, подкрепата за мобилното приложение за спешна медицинска помощ „Ай хелп“, както и предстоящото поставяне на информационни табла за автобусните спирки в града.

Кметът анонсира предложението на президента Росен Плевнелиев през есента в Габрово да бъде организиран лагер за иновации – идея, която е била обсъдена на среща с участието на председателя на Европейския комитет на регионите Марку Маркула.

Тазгодишното издание на фестивала Webit включва над 4 300 участници от 74 държави. Форумът събира политици, водещи фигури в областта на дигиталните науки, представители на медиите, предприемачи, иновативни компании. Разискват се теми като умен транспорт и мобилност, умна енергия и устойчивост на градовете, финансови иновации, дигитален пазар и други. Събитието е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730