България Север

Лазарките на ЕМО „Етър” донесоха късмет на хиляди българи (снимки)

снимка: ЕМО „Етър“

Единадесет момичета получиха „Уверително”, че са участвали в обичая Лазаруване в ЕМО „Етър” и според българската народна традиция те вече са моми. Пред погледите на стотици посетители, девойките представиха лазарски песни и танци.

снимка: ЕМО „Етър“

Особено очарована от видяното е малката Ния. Момиченцето още няма две години, но е пристигнала с родителите си в ЕМО „Етър” облечена в народна носия.

снимка: ЕМО „Етър“

Майка й Деница вече е решила, че когато достигне подходяща възраст ще я запише в училището за лазарки, което се организира от музея. Ния сияе в народната си носия, докато слуша думите на своята майка. Тя осъзнава, че се случва нещо по-различно, тъй като усеща реакциите на околните. Майката й вярва, че така детето ще се научи да обича и зачита българските традиции.

снимка: ЕМО „Етър“

Кристина е малко по-голяма и също е дошла в ЕМО „Етър” облечена в народна носия. Бащата Венцислав разказва, че съседка на семейството предизвикала интереса на детето към българските обичаи със своите разкази.

снимка: ЕМО „Етър“

„Тя ни каза, че за Лазаровден е приготвила подарък и ни даде носията. Малката я облече, много се хареса и решихме да дойдем на празника”.

снимка: ЕМО „Етър“

На Лазаровден Олга Милчелиева от София избра ЕМО „Етър”, за да срещне лазарки:
„Днес е Лазаровден. Един много хубав празник, на който е за добро да срещнеш лазарки. От дете не бях идвала на Етъра и решихме през почивните дни да го направим. За жалост аз лично никога не съм обличала носия на лазарка”, казва тя.

снимка: ЕМО „Етър“

Момичета от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в ямболското село Зимница са дошли да видят как се пресъздава лазаруването в ЕМО „Етър”. Познават добре обичая, тъй като са участвали в негова възстановка.

снимка: ЕМО „Етър“

Лазарките в ЕМО „Етър” им харесват, а традицията е предадена много автентично, смята те.

снимка: ЕМО „Етър“

Лазарките, които получиха „Уверително” за моми поднесоха цветя пред паметника на Лазар Донков, създател на ЕМО „Етър”.

снимка: ЕМО „Етър“

На 23 април в музея започна кампания за набиране на средства, с които да се закупят характерни за Балкана билки. Те ще бъдат засадени на територията на ЕМО “Етър” и когато дарител дойде на Еньовден ще може да си наберат от тях.

снимка: ЕМО „Етър“

снимка: ЕМО „Етър“

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730