Бизнес и Политика

Поскъпването на водата е факт

Според председателя на Българската асоциация по водите (БАВ) инж. Иван Иванов, поскъпването на водата се дължи на липсата на актуализация на цените през последните няколко години. Поскъпването става факт през май, а цената ще се увеличи с 6 стотинки на кубик.

По-скъпа вода ще пият и в Плевен и в Пещера. От началото на май битовите клиенти на „ВиК“ Плевен ще плащат вместо сегашните 2.076 лв. за кубик – 2.292 лева. Поскъпването е с над 10%.

Според ВиК операторите, консумацията на вода спада, най-вече заради заради по-икономичните уреди и по-пестеливото използване на вода, което е ясен знак, че цената не трябва да се повишава в този момент.

В момента във водния сектор има реформа, чрез която се окрупняват водните оператори в различни области на страната. Тази реформа е след изискване на ЕС и трябва да доведе до по-високи приходи. Кулминацията на тази реформа ще е определянето на цените, което ще се осъществи в края на тази година. Очаква се при тяхното определяне, от значение да е и качеството на самата вода.