Бизнес и Политика

Половината обществени поръчки са с нарушения

Почти половината от обществените поръчки за миналата година имат нарушения. Установени са 1147 нарушения при 712 поръчки. Това става ясно от отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2015 година.

При извършени над 600 финансови инспекции и проверки са открити причинени вреди на организации и лица в размер над 3.100 млн. лв., от които по време на инспекциите са предотвратени и възстановени над 1.570 млн. лв.  За установените щети са съставени 33 акта за начет срещу 51 длъжностни лица и са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред.

При 19 обществени поръчки е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите и. При 330 или при близо 20% от проверените обществени поръчки са установени нарушения, които имат процедурен характер – неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, пропуски при определяне, внасяне и освобождаване на гаранции на кандидатите за участие и за изпълнение на поръчки и др.

Съставени са 1244 акта за установяване на административни нарушения от физически и юридически лица. По образуваните административно наказателни производства са издадени 738 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на близо 2 млн. лв.

Така, тенденцията страната ни да изпитва големи трудности при реализацията на обществени поръчки продължава.