Бизнес и Политика

Българския износ намалява

През първите три месеца на настоящата година, българският износ бележи спад. Това показват данни на НСИ.

За първото тримесечие, българските фирми са изнесли стоки за над 10.5 млрд. лв., като спадът възлиза на 1.5% в сравнение с миналата година. Този спад се дължи най-вече на затруднената търговия със страните извън ЕС, където намалението с близо 9%. През периода януари – март 2016 г. българският износ за трети страни възлиза на малко над 3.5 млрд. лв. Българските стоки вече не са толкова желани в Китай, заради забавянето на ръста на икономиката там, както и в Турция. Южната ни съседка изпитва сериозна политическа и икономическа криза и резонно, българският износ към Турция е намалял с 1/4.

България губи и позиции и в Близкия изток, заради кризата в Сирия и падналите цени на петрола. Вече „Булгартабак“ обяви официално, че спира доставките си за този регион. Намалява и износа към Украйна и Русия, заради продължаващата военна криза в този регион. Въпреки спада, Турция, Китай, Македония, САЩ и Русия остават основните търговски партньори на страната ни и формират над 50% от износа.

Положителното е, че българският износ се засилва към балканските страни, като за Македония изнасяме с 16% повече, а за Сърбия 120% повече, в сравнение с миналата догодина. Износът ни към ЕС расте с 2%.