Бизнес и Политика

На север от България – подем, на юг – криза

Страната ни определено се намира на много интересно местоположение. В момента сме между две страни, които се различават значително по развитието си.

Докато преди 10 години Гърция беше в подем, току що е организирала олимпийските игри, икономиката е силна, населението е с високи доходи, които постоянно се увеличават, по същото време Румъния е в криза. Страната има слаб ръст на БВП, икономиката не се развива, народът е беден. По това време, северните ни съседи изостават дори от нас. Румънците отчаяно се нуждаят от ЕС, смятащи, че членството е панацея за техните проблеми.

Сега, полюсите са разменени. Гърция претърпя инфарктна политическа и икономическа криза и от известно време е на ръба на фалита. Икономиката на страната бележи постоянен спад, като тази година срива е с 1.3%, в сравнение с 2015г. Южните ни съседи са единствената страна в ЕС, чиято икономика е на минус.

На другия полюс е Румъния, която бележи постоянен ръст на икономиката. БВП на румънците расте с над 4%, което два пъти повече от средните стойности за ЕС. Интересното е, че в Румъния всеки месец се отчитат ръстове, което означава показва тенденциозност, а не моментно повишение.

Освен географски, България и икономически се намира между двете страни. Страната ни има ръст от 2.9%, с което надминава средната норма за съюза. Очаква се, положителната тенденция при нас да помогне за намаляването на безработицата и повишаването на доходите.