България Север, Общество

Севлиево почете 140 години от Априлското въстание със заря – проверка

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

През бунтовната 1876 година севлиевският балкан е един от трите центъра на масови въстанически действия, наред със Средногорието и Родопите.

На въстание се вдигат трите големи села Батошево, Кръвеник, Ново село и прилежащите им 19 махали. За защитата на трите прохода идват чети и отделни въстаници и от други села – Гъбене, Душево, Столът и Дебнево.

На помощ на „Балканската република” идва и се сражава и Габровската чета, начело с войводата Цанко Дюстабанов.

Тези събития станали възможни, благодарение на ясното народностно самосъзнание и будния възрожденски дух на населението в Севлиевския край.

То не остава встрани от общонародното движение за национално освобождение.

140 години по-късно потомците почетоха паметта на героите от своя край с минута мълчание и тържествена заря – проверка пред паметника на свободата в Севлиево, където кметът на общината д-р Иван Иванов, представители на институциите в града и жители на Севлиево поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

„Страшната равносметка след кървавия погром сочи 285 убити мъже, жени и деца, 8 обесени на Севлиевския площад, над 650 опожарени къщи, 4 църкви и две училища. Обективно погледнато -Севлиевския район е един от трите големи центъра на масови въстанически действия в България, наред със Средногорието и Родопите“, припомни в словото си д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Стотици севлиевци на площада сведоха чела след финалните думи на кмета: „Затова всяка година ние, потомците отдаваме своята почит към паметта на загиналите в името на нашето свободно настояще, а поколенията и след нас ще се прекланят пред саможертвата и подвига на хилядите герои от епопеята, наречена “Априлско въстание”. ПОКЛОН, ПРИЗНАТЕЛНОСТ И СЛАВА НА НАРОДНИТЕ МЪЧЕНИЦИ!“

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Бригаден генерал Пламен Богданов от НВУ „Васил Левски” – Велико Търново поздрави ротите и огневите групи, строени под националния флаг в деня на проверката.

Честването продължава в местността Боаза с поклонение и възстановка на сраженията в Граднишкия Боаз, с участието на Национално дружество „Традиция”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730