България Север

Каква е обстановката в област Габрово след проливния дъжд?

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Сериозни поражения по инфраструктурата в община Габрово, без водоподаване в община Севлиево поради замътване на водоизточниците, регистриран критичен участък по по пътя Трявна – Плачковци на влизане в град Плачковци /в района на кв. Боевци/, нормална обстановка в община Дряново.

Такава е обстановката в областта след падналите обилни валежи през изминалите 45 часа, информираха от Областна администрация – Габрово. Сумарната стойност на падналото количество валеж е в размер на 73 л/кв.м.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Под наблюдение и контрол остават всички свлачищни райони, деретата, хидротехнически съоръжения, реките на територията на община Габрово и притоците им. В язовир „Христо Смирненски“ е наличен около 1,5 млн. куб. метра свободен обем. В района на съоръжението за последните две денонощия са паднали валежни от 137 л/кв.м.

По информация на Община Габрово е възстановено електрозахранването на осемте села, които бяха без електричество тази сутрин. Без електричество са местността Узана и района на връх Шипка, но се работи по отстраняването на аварията.

Активизарани са две свлачища. Има сериозно пропадане на пътното платно при км 161 от път I-5 Шипка – Габрово, където се ограничава движението на товарни автомобили през прохода Шипка.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Водачите на камиони могат да използват обходен маршрут през прохода на Републиката. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела необходимите действия за обезопасяване на отсечката и отстраняване на проблема. При необходимост пътят ще бъде затворен, а трафикът изцяло ще се пренасочи по обходни маршрути.

Аварийните екипи на Община Габрово и ОП „Благоустрояване“ работят по разчистване на наносни от улици, пътни участъци, дерета, ревизионни и дъждоприемни шахти.

Служителите на Пожарна безопасност и защита на населението продължават да работят по отстраняване на щетите от проливните дъждове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730