Бизнес и Политика

Започна търсенето на концесионер за летище София

Открита е процедурата за концесия на летище София. Това стана ясно от съобщение на Министерството на транспорта.

Най-важното след получаване на офертите е какъв ще е размерът на еднократното и годишно концесионно плащане. Условията са за 55%. Съотношението между еднократното и годишното плащане в рамките на този критерий трябва да е 90 към 10. Страната ни трябва да получи около 600 млн. лв в аванс, след което ще покрие задълженията на БДЖ.

Минималните изисквания към участниците са да имат опит като летищен оператор на поне едно голямо международно летище с пътникопоток от над 6 милиона пътници годишно; да имат опит при изграждането на летищна инфраструктура, да разполагат с необходимото техническо оборудване, както и с квалифициран технически персонал.

Концесионерът ще има задължение да реализира инвестиции в размер не по-малък от 306 млн. лева без ДДС за срока на концесията. Като инвестициите ще включват изграждането на нов пътнически Терминал 1 със седем ръкава и 5 входа-изходи за пътници с капацитет на обслужване 3 000 000 пътници годишно, както и други дейности за развитие на летищната инфраструктура.

Срокът за концесия ще бъде 35 години.

От опозицията вече се обявиха против идеята за концесия. Според нея, БДЖ би могло да се оздрави и с пари от бюджетния излишък.