Бизнес и Политика

Валутните резерви на Китай се топят до 5-годишно дъно през май

Общият обем на китайските валутни резерви се свива до 3,19 трилиона долара през май, регистрирайки най-големия месечен спад от февруари, съобщава WBPOnline, позовавайки се на Китайската централна банка.

През петия месец от годината валутните резерви на Поднебесната империя се понижават до най-ниското ниво през последите 38 месеца. Освен това стойността е под средната прогнозана пазара за спад до 3,20 трилиона долара.

Продължаващото топене на китайските валутни резерви отразява повишената активност на регулаторите, които инжектират ликвидност през цялата година в опит да запазят валутата стабилна. 

Представители на централната банка неколкократно изразяваха готовност да се намесят на и при валутния курс, за да подкрепят юана.

Валутните резерви обикновено са чужди активи, държани от централната банка на Китай. Тези резерви включват монетарно злато, специални права на тираж, ценни книжа, деноминирани в чуждестранни валути, като държавни и корпоративни облигации, акции и кредити в чуждестранна валута. 

Предишния рекорд Китай регистрира през януари, когато валутните резерви се стопиха до 3,23 трилиона долара, и това бе най-ниското ниво от 2012 г. За цялата минала година валутните резерви, които са в резултат преди всичко на високите експортни излишъци на страната, са се свили с повече от половин трилион долара. Това е първият спад в историята на страната.

Източник: Investor.bg