Бизнес и Политика

България прекрати делото за ликвидация на „Бургас – Александруполис“

България е прекратила делото пред търговския съд в Холандия за ликвидацията на проектната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.“ (ТБП). Тя бе създадена за изграждане на петролопровода „Бургас – Александруполис“, от който страната ни се отказа през 2011 г.

Основната причина за отказа е, че останалите акционери в проекта – Гърция, както и компаниите „Транснефт“, „Роснефт“ и „Газпром нефт“са откази ликвидацията на дружеството. Това се дължи на желанието, в близко бъдеще да има нови инфраструктурни проекти между двете страни.

Проектът „Бургас – Александропулис“ стартира през 2007 г., като идеята беше да се изгради капацитет от 35 млн. тона годишно (с възможно разширение до 50 млн. тона). Предвиждаше се тръбата да свърже Бургас с гръцкото пристанище Александруполис и да направи по-евтин преноса на петрол, заобикаляйки проходите Босфора и Дарданелите.

От ГЕРБ обаче спряха този проект, тъй като имаше сериозни екологични протести. Проектът също така беше започнат от тройната коалиция, което натежа, когато се взимаше решение за неговото спиране.