Бизнес и Политика

Туристическият наплив през април се увеличава

През април нощувките в хотелите в страната са били с 13%, в сравнение с април месец 2015г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт.

През април 2016 г. в страната са функционирали 1 985 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 72.1 хил., а на леглата – 150.8 хиляди. В сравнение с април 2015 г. общият брой на местата за настаняване (функционирали през периода) се запазва приблизително на същото ниво, докато леглата в тях се увеличават с 16.0%.

В наблюдението се включват категоризираните хотели, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, функционирали през съответния отчетен период.
В показателя други места за краткосрочно настаняване са обхванати вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване.

Приходите от нощувки достигат близо 40 млн. лв., или с 12% повече в сравнение с април 2015 година. Има увеличение на приходите както от български граждани – с 13%, така и от чужди граждани – с 11%.