България Север

Прокуратурата привлече обвиняем за взрива на къща, погубил живот на дете

снимка: www.offnews.bg, Архив

снимка: www.offnews.bg, Архив

Окръжна прокуратура – Габрово привлече като обвиняем 54-годишен мъж за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на 15-годишната му сестра при професионална непредпазливост.

На 08.03.2014 г., около 23.00 часа, е възникнал взрив в едноетажна жилищна сграда на ул.”Васил Левски” №54 в Севлиево. При избухване на взрива в къщата са се намирали сами две деца – Анатоли – на 10 години и неговата сестра Александрина – на 15 години. Децата са били отведени в болница, но 10-годишният Анатоли починал от тежките травми, които е получил, а 15-годишната Александрина бе спасена, благодарение намесата на лекарите в “Пирогов” в столицата.

При този взрив къщата е била напълно унищожена и частично са били повредени съседни сгради.
Първоначалните две работни версии на разследването за причината за взрива са изградени върху възможните източници за изпускане на газ – ползвана от семейството 3-литрова туристическа газова бутилка, която е намерена на местопроизшествието или теч от газопреносната мрежа за природен газ за битово потребление.

За изясняване на обстоятелствата в хода на разследването са разпитани над 40 свидетели и са извършени множество огледи. Изготвени са експертизи – две съдебно-медицински за нараняванията на децата, няколко оценителни, инженеро-техническа, допълнителни технически експертизи, комплексна тройна взривно-пожарна, но поради липсата на категоричност в заключението й е назначена повторна взриво – пожарна експертиза. Извършени са следствени експерименти. Анализирана е и голям обем документация, имаща отношение към случая.

От заключението на повторна взриво – пожарна експертиза е установено, че причината за взрива е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра. Доказано е с категоричност, че газовата бутилка, открита в жилището няма дефекти и не е имало теч на газ от нея.

При огледа на местопроизшествие е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“АД-Севлиево, намираща се в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Газ от спуканата тръба е навлязла в жилището през канализацията и се е концентрирала в него.

Анализът на доказателствата по делото сочи, че са допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от страна на длъжностно лице в газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“АД-Севлиево, което стопанисва преносната мрежа.

С постановление, утвърдено от наблюдаващия прокурор от ОП Габрово, главният инженер на „Севлиевогаз – 2000“АД-Севлиево е привлечен като обвиняем за това, че на 08.03.2014 г., около 22:00ч. в град Севлиево на ул.“Васил Левски“№54, е причинил смъртта на Анатоли на 10 години и средна телесна повреда на Александрина на 15 години, в резултат на възникнал взрив, настъпил поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – разпределение на природен газ, като е нарушил: Закон за енергетиката, Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ, Правила за управление на газоразпределителни мрежи приети от ДКЕВР на основание чл.171 ал.2,вр. с чл.21 ал.1 от Закона за енергетиката.

Поради особено усложнена фактическа обстановка на случая, с постановление на заместник-главен прокурор при ВКП, разследването по досъдебното производство, е възложено на Национална следствена служба.

Сформиран е разследващ екип, ръководен от наблюдаващ прокурор от ОП Габрово. По разпореждане на главния прокурор, делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Под ръководството на прокуратурата се извършват следствени действия по приключване на делото.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730