Бизнес и Политика

Събирачи на дългове и строители са най-търсените професии у нас

Трите професии, за които има най-голямо търсене в България са строители, събирачи на дългове и оператори за колцентрове, напук на общоприетото мнение, че най-търсените професии са инженери и програмисти. Това съобщи Европейската комисия вчера.

Проблемите на IТ сектора наистина са по-очевидни заради голямата пропаст между търсене и подготвени специалисти. Огромното несъответствие не остава незабелязано и в доклада на Брюксел – там се посочва, че близо 70% от българите на възраст 16-74 години нямат елементарни цифрови умения, т.е. не могат да работят с интернет, компютри и смартфони. Средно за ЕС делът на компютърно неграмотните е доста по-нисък – 41%.

В по-развитите държави процъфтяват професии, свързани с лични услуги и грижи. Търсят се чиновници и финансисти. В новите страни основният интерес е към изпълнителски професии като продавачи, чистачи, транспортни служители.

У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри – при 40% средно за ЕС. В същото време 30% от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в ЕС 66% от компаниите пращат работници и служители на курсове.

Въпреки негативните данни, България се нарежда на второ място в ЕС по спад на безработицата, похвали се наскоро социалният министър Зорница Русинова.