България Север, Общество

Масово се крадат цветя от обществените площи на Габрово

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В Габрово масово се крадат цветя от обществените площи, а щетите от посегателството или целенасоченото им унищожаване вече надхвърлят 6 000 лв. от началото на годината. Това стана известно от думите на ландшафтния архитект на Община Габрово Илвина Илийчева, специалист занимаващ с развитието на зелената инфраструктура в нашия град.

През лятното зацветяване до този момент са засадени над 37 000 броя цъфтящи, многогодишни и листно – декоративни цветя, нуждаещи се от най-интензивни грижи. За да се получи една цветна фигура, се започва с изготвянето на проект. Следва избор на вида на растенията и техния брой. Закупуването им се осъществява чрез обществена поръчка, след което се извършва самото засаждане. Преди да се поставят в нея цветята, почвата се обработва, след което грижите са ежедневни, обясни Илийчева.

„За съжаление има места, от които определено хората си вземат цветя в доста сериозни количества“, заяви ландшафтния архитект на Габрово. Речната улица „Софроний Врачански“ е била разкрасена с 2000 цветя, като само две седмици след засаждането им се оказало, че половината вече липсвали.

„Не само бяха окрадени, но и унищожавани целенасочено. Съответно следва да поръчаме на нова сметка, за да допълним липсите. Но за съжаление първоначалният замисъл няма как да се получи, тъй като в голяма част в разсадника произвеждат определени бройки, поръчани чрез обществената поръчка и нямат налични същите видове цветя“, коментира архитект от общинското звено „Озеленяване“.

Кашпите пред Национална Априловска гимназия само за един ден се оказали с извадени и оставени навън да изсъхнат цветя. Част от тях били хвърляни в храсти на около. Щетите от такива вандалски прояви възлизан за около 6 000 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730