Бизнес и Политика

Facebook следи къде сме, за да ни предлага нови приятели

Социалната мрежа Facebook често бива обвинявана в шпионаж и в това, че разполага с данните на милиони хора. От компанията пък се защитават с това, че всеки доброволно предоставя своите данни, и доброволно ползва услугата.

Сега Facebook наистина ще използва нашето местоположение.  Социалната мрежа ще използва данните за местоположението от смартфона, за да ни препоръчва хора, които евентуално да ни станат приятели и респективно живеят в същия район. В допълнение към това Facebook обработват информацията и със своите алгоритми, за да открият още прилики в интересите между вас и другите потребители.

Говорител на Facebook е споделил, че социалната медия следи данните от това къде сте били, когато ви предлага хора за приятели. От компанията обаче твърдят, че не препоръчват приятели, само защото в някакъв момент сте били близо до тях, добавяйки, че за това е необходимо да има и някакъв друг фактор на препокриване, преди това да се случи.

Facebook няма как да бъде спряна да използва съответните алгоритми, но всеки един потребител може сам да премахне своето местоположение от настройките.